Картала-снежният рай на Благоевград

Ски-курортът Картала, намиращ се само на 25 км. над Благоевград в Рила планина разполага с кабинков лифт, не може да се мери с Банско, Боровец и Пампорово, но пък е мечтаният рай за сноубордистите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

„Кабинковият лифт е 6-местен с капацитет 1800 души на час, дължината му е 3 километра а денивелацията-920 метра, което е благоприятно за ски. Ски-зоната е „меката“ на сноубордистите, които изключително много харесват района, но с тях имаме и много противоречия, но намираме общ език“ каза пред БГНЕС управителят на ски-зоната Илия Ризов.

Основната писта е с достатъчна дължина от 4.5 километра и четири ръкава. Отделно има учебна писта с влек и дължина 400 м., която се използва от деца и начинаещи скиори. Хотелската база разполага с 25 стаи, ресторантска зала, ски гардероб, а от тази година и обширен паркинг.

От две години край пистите са монтирани оръдия за сняг, курортът се посещава основно от гости, 90 на сто които не са от Благоевград.

„Базата е на сто процента заета за новата година, залата за 120 човека ще бъде пълна, резервациите на гостите са ни от 2 до 4 дни, което показва, че от година на година интереса към ски-зоната расте“, допълва Ризов, основен „виновник“ на пистата в Картала да се монтира кабинков лифт още през 2007 г..

„Курортът е идеален, близо е до Благоевград, пистата е достатъчно дълга, а цените достъпни за повече хора, каза пред БГНЕС Ивайло Стойчев.

„Тук ми харесва защото е близо до Благоевград и едно приятно занимание сред природата през почивните дни“, каза Мария, който предпочита пързалянето с шейна.

Картала е не само зимен, но и летен курорт заради прекрасната природа, изходен пункт за хижа Македония, след Картала започва природният резерват Парангалица, където може да се види най-високото дърво в България.

На 3 км преди Картала са двете вилни зони на Благоевград-Бодрост и Септемврийче. /БГНЕС