Картите - оръжия в културното съревнование на народите

Картографски карти и археология се събраха под покрива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Поводът е изложбата „Аполония/Созопол – град в спиралата на времето”, която показват величието на морския град. Експозицията се открива тази вечер в мраморното фоайе на библиотеката, предаде репортер на БГНЕС.

Картите са оръжия в сферата на културното съревнование на народите.

„Това е една комплексна културна проява, която има за цел да покаже на обществото ролята на картите, ролята на картографията, ролята на геопространственото мислене във време когато, ние смятаме, че участваме в човешката надпревара за овладяване на Космоса и ново управление на земните ресурси”, каза д-р Стефан Пейков от Международния търговски и културен център „ГЕОПАН”.

Във фокуса е Созопол, което ни провокира да потърсим всички картни изображения за Аполония и Созопол, които се намират в световните архивохранилища.

„Картите са оръжия в сферата на културното съревнование на народите. Това оръжие се използва много по-ловко от нашите съседи отколкото от нашата национална култура и политика. Тази изложба е едно обръщение към българския политически елит – разберете силата на картите, скоро тя ще ви потрябва. Това е едно предупреждение, дошло от науката, което трябва да се осъзнае и разбере”, убеден е Пейков.

Той разкри, че в миналото картографите са били назначавани лично от суверена на държавата и добави, че една карта струва толкова, колкото да се изгради една крепост.

„Картата е била знак за притежание, за легитимност и за политически права. Много от представените карти са служели за европейското делене на държавите. В изложбата показваме карта, на която е изобразена България от холандски картограф. Тя е изработена през 1737 г., когато Паисий Хилендарски е бил само на 11 години. На тази карта пише Царство България. На нея има герб. Символът е вълк, който тича през едно раирано поле. Дори през т.нар. години на османско робство, европейският свят е имал ясна представа за държавното устройство наречено България, за неговия ранг между страните, неговото наследство, неговото право на съществуване. Тази карта е била финансирана от чипровските католици”, каза още той.

Зам.-началникът на военно-географската служба при Министерството на отбраната полк. Христо Стаменов обясни, че посетителите ще могат да видят картографски оригинали, които службата е изработвала и съхранява в своя архив.

Освен ценните карти, са изложени и ценни археологически находки.

„Показани са, например топографска карта, 1:126 000, Бургасъ-Кайбиларъ и Созополъ-Ахтеболъ, която е издание на Държавния географски институт, топографска карта на Созопол 1:50 000 и 1:25 000, аерофото изображения на Созопол, заснети през 1937 г. и издадени през 1939 г. и 1952 г. Предоставена е морска карта на Западните брегове на Черно море. Тя е руска карта, на руски език в мащаб 1:341 000. Литографирана и издадена през 1841 г.”, заяви Стаменов и добави, че Военно-географската служба представя Созопол в карти изработени по стандартите на НАТО, както и в най-новата въведена в употреба от 01.01.2019 г. Държавна карта в мащаб 1:25 000.

Освен ценните карти, са изложени и ценни археологически находки.

„За първи път се показват праисторическите паметници от Созопол, които маркират историята на повече от седемхилядолетия. За първи път се показва в София, и изобщо извън Созопол, реликваря с мощите на Св. Йоан Кръстител”, обясни директорът на Общинския културен институт „Музеен център” – Созопол Димитър Недев.

Беше представена и новата карта на община Созопол за 2019 г., която е сертифицирана от Международния търговски и културен център „ГЕОПАН”.

Изложбата може да бъде посетена до 2 май. /БГНЕС