КАС намали наказанието на Коулмън на 18 месеца

Двугодишната забрана на световния шампион на 100 м Крисчън Коулмън за пропускането на три допинг теста бе редуцирана с шест месеца на година и половина, обяви Спортният арбитражен съд (КАС).

Коулмън пропуска Игрите в Токио, но ще защитава световната си титла в Юджийн догодина.

Това означава, че 25-годишният американец все пак ще пропусне Игрите в Токио тази година, тъй като наказанието му ще изтече на 14 ноември. Въпреки това, Коулмън ще има възможност да защитава световните си титли на открито и на закрито догодина. КАС „частично свали“ решението на Лекоатлетическия съюз по интегритет (АИЮ), но отсъди, че „степента на пренебрежение на Коулмън е по-малка“. В решението през декември миналата година, американският спринтьор бе наказан от АИЮ за две години, считано от 14 май, 2020, след като не успя да се яви за тестове три пъти в 12-месечен срок.

„Обжалването на Крисчън Коулмън бе частично прието и той ще бъде със спрени състезателни права за редуциран период от 18 месеца, считано от 14 май, 2020“, се казва в изявление на базирания в Лозана КАС. Спортният арбитражен съд заяви, че неговият панел е решил, че Коулмън е направил антидопингово нарушение, но каза, че „степента на пренебрежение е била по-малка от установено“ в предишното решение. Коулмън, се добавя в изявлението, „не е бил в дома си по време на 60-минутния слот от деня на извъсъстезателния допинг контрол“ на 9 декември, 2019. Той е „трябвало да бъде пълна готовност“ в онзи ден, имайки предвид предишните два пропуснати теста“, добавиха от КАС. Коулмън оспори, че е пазарувал за Коледа във въпросния ден и, че е бил „на пет минути“ от дома си.

КАС заяви, че „ако атлетът е бил повикан от служител по допинг контрола“, той е щял да се завърне в апартамента си по време на 60-минутния прозорец и е щял да се подложи на тест“. „Въпреки че не се изисква по правилник телефонно обаждане по време на 60-минутния прозорец, атлетът е трябвало да очаква подобно обаждане, като стандартна процедура сред другите служители по допинг контрола“. Панелът на КАС реши, че 18-месечният период на спрени състезателни права „е подходящата санкция предвид обстоятелствата“. За да се докаже антидопингово нарушение, атлет трябва да пропусне три допинг теста в рамките на 12 месеца. Коулмън не обжалва първия пропуснат тест през януари 2019, но оспори втория си пропуск, дошъл през април 2019 и ключовия пропуснат тест на 9 декември.

Американецът, който е световен рекордьор и на 60 м, преди избегна наказание по технически причини преди Световното първенство през 2019 в Катар, където спечели титлата на 100 м с време 9.76 сек. Той ще може да участва на Световното през 2022 в Юджийн, Орегон. /БГНЕС