КАС призна ЦСКА за спортен наследник на фалиралото дружество

Спортният арбитражен съд (КАС) официално потвърди решението на Международната футболна централа (ФИФА) от миналата година и призна ЦСКА за спортен наследник на фалиралото дружество. Това стана ясно от решения по делото на мениджър Сокена Ба срещу ФИФА и ЦСКА в Лозана.

Според КАС надделяват аргументите, че именно този клуб е наследник на фалиралия ЦСКА. "От значение са име, цветове, фенове, история, спортни постижения, трофеи, стадион, списък на играчи и исторически фигури, които му позволяват да се отличава от останалите клубове", се казва в решението и се добавя: „ЦСКА трябва да се счита за същия клуб като първоначалния длъжник или поне "спортният наследник" на първоначалния длъжник и че може да носи отговорност за задълженията“.

В заключение съдът в Лозана потвърждава решенията на ДК на ФИФА, които са, че ЦСКА не е длъжен да плати 50 000 евро на Сокена Ба, тъй като тя не е предявила претенциите си и в делото по несъстоятелността в Софийски градски съд.

Още преди години от „червения клуб“ твърдяха, че ФИФА погрешно ги счита за спортен наследник на фалиралото дружество, защото Световната централа не признава, че собствеността, лицензът, футболните отбори и юридическото лице на ЦСКА се различават от тези на старото дружество. Адвокатите на ЦСКА подчертаваха, че клубът е наследник на Литекс, но в крайна сметка това не е било признато. /БГНЕС