Касапницата на пътя трябва да спре, МВР обяви нулева толерантност към нарушителите

Касапницата на пътя трябва да спре, обявиха органите на реда днес при обявяване на 29-ото издание на акция „Зима“ в Главна дирекция "Национална полиция", предаде репортер на БГНЕС.

Ще бъде приложена нулева толерантност към всеки един нарушител, обеща началникът на КАТ комисар Димитър Мичев. Той съобщи, че ежедневно, в рамките на 24 часа, около 770 екипа пътни полицаи работят на територията на страната. От тях 10% са само на територията на столицата.

Традиционно акция „Зима“ се провежда в рамките на три кампании – първата е насочена към водачите на ППС, велосипеди, селскостопанска техника.

Няма да се допуска движение извън населените места през тъмните часове на денонощието, предупреди комисар Мичев.

Втората кампания е насочена към пешеходците и най-вече тяхното поведение на пътя по отношение на пресичане.

Третата кампания е насочена най-вече към техническото състояние на моторните превозни средства и осветителната система.

Органите на Пътна полиция предвиждат минимум по една специализирана полицейска операция да бъде проведена в рамките на трите кампании. Допълнително по автомагистралите ще се проведат акции за недопускане на велосипедисти и пешеходци в движението.

Комисар Мария Ботева, заместник началник на Пътна полиция, припомни, че само за месец ноември миналата година 128 159 са били проверени пътни превозни средства. Проверените електрически автомобила са били 394, а 15 941 товарните.

Най-често срещата неизправност е при осветителните системи и сигнализацията. Разкъсани или износени гуми са другата честа неизправност, каза Ботева и припомни, че има санкции за неизправности.

Ако автомобилът не е готов за движение при зимни условия, органите на МВР могат да наложат глоби с размери между 50 и 200 лева. За опасни неизправности глобата е 500 лева.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов увери, че от 1 ноември пътищата от републиканската пътна мрежа се подготвя за зимни условия.

Ще бъдем готови да посрещнем зимата, каквато и да е тя. Ще направим всичко възможно пътищата да са в добро състояние, заяви той и призова водачите да излизат на пътя с подготвени автомобили, пригодени за зимата и да се съобразяват с условията на пътя и климатичните условия.

На 19 ноември МВР се включва в деня за почит към невинните жертви на пътя.

До март догодина всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина на протектора не по-малко от 4 мм. Важно е водачите да обърнат внимание на техническото състояние на автомобилите си като състоянието на акумулатора, охладителната система, течността за чистачките, както и на самите чистачки. Охладителната система също трябва да бъде в изправност и всички елементи от автомобила, които са свързани с управлението при зимни условия. /БГНЕС