Къщата на премиера Иван Гешов в София тъне в разруха

Поредната недвижима културна ценност в София тъне в разруха. Този път става дума за къщата, в която е живял Иван Гешов, премиер от 1911 до 1913 г. Емблематичната сграда, построена в началото на 20 в. по проект на архитект Никола Лазаров на столичния бул. „Патриарх Евтимий” 7, се руши от над 20 години. Днес тя е без покрив, със счупени прозорци. Дъждовната вода отдавна е нанесла непоправими щети по фасадата, предаде репортер на БГНЕС.

И въпреки, че сградата е обезопасена с предпазна мрежа и скеле, те няма да предпазят преминаващите пешеходци ако някой елемент или стена се срутят.

Собственик на недвижимата културна ценност в центъра на града е Аделина Пишинова, която притежава „Артемида БСИ” АД - дружество, създадено през 2001 г. между общинската фирма „Софийски имоти” и „Бексим” ООД.

През годините собствениците искали да вдигнат хотел, а фасадата на къщата на Гешов да бъде вградена в него. След това се отказали и решили да строят офис сграда, която да обхване и близкия празен парцел.

Оттогава досега обаче инвеститорът не е предприел никакви действия, очаквайки, най-вероятно къщата да се самосрути, за да изпълни намеренията си.

Отговорност за състоянието на сградата има Министерството на културата, откъдето в рамките на работния ден не успяха да отговорят на въпросите ни. От там обещаха това да се случи на 13 февруари.

Единствено мерки са предприели от Дирекция „Общински строителен контрол” на Столичната община, откъдето специално за БГНЕС заявиха, че са глобявали собственика на няколко пъти през годините като последната глоба е наложена през 2018 г. и е в размер на 50 000. Санкцията обаче е обжалвана от собственика, вследствие на което на първа инстанция, съдът я намалява на 20 000 лв., но от СО обжалват това решение. Делото е насрочено за 15.03.2019 г. /БГНЕС