Къщите на военните генерали: скок в тайните на София

Показват знаковите местата в София, където военните оставили своя отпечатък.

Ген. Георги Вазов, който историята познава като победителят при Одрин, е бил собственик на една от най-впечатляващите къщи в София в довоенния период, но къде се намирала и какво има там днес... Това е част от историята, която разказва Националният военноисторически музей в изложбата си „Военните в живота на София”, предаде репортер на БГНЕС.

Това е всъщност е дигитална изложба, която е част от постоянната експозиция на музея. Деяна Костова ни придружава в разказа за приноса, който военнослужещите са имали към историята на столицата.

„В тази дигитална експозиция разказваме за домовете на видни български военноначалници, но и още интересни факти като например къде в столицата са се намирали казармите преди Втората световна война, а също и за някои знакови обществени постройки, отново свързани с Министерство на войната, или днешното Министерство на отбраната”, посочи Деяна Костова.

В първите стъпки в този проект, НВИМ разказват преобладаващо за военните министри. Тук са например, Александър Стамболийски, Андрей Ляпчев, Георги Вазов, Димитър Моллов, Стилян Ковачев, Христо Луков и др. „Различни са историите, свързващи тези личности с историята на града. До голяма степен тази експозиция се концентрира върху домовете им, като част наследството, което може да се види при една обикновена разходка по улиците на града”, посочи Деяна Костова.

Тя разказа например, че ген. Георги Вазов, който историята помни като победителя при Одрин по време на Балканската война /1912-1913 г./, е бил собственик на една от най-впечатляващите къщи в София преди войната. Тя се е намирала на кръстовището на днешните ул. „Гурко” и ул. „Раковска”, имала е специален купол, увенчаващ сградата. „Наистина била е много внушителна постройка, пред която всички са се спирали. За съжаление, в края на 30-те години тя е съборена и на нейно място е построена кооперацията, която може да се види и днес”, разказа експертката от Военния музей.

Друга забележителна сграда, за която софийската история има да разкаже много, е домът на ген. Стилян Ковачев. „Къщата му крие освен спомени за генерала, така и една романтична история. Тук неговата дъщеря Димитринка се запознава с Кемал Ататюрк. Една история останала без продължение до голяма степен, поради голямото неудоволствие на бащата от тази връзка”, посочи историкът.

Къщата на доктор Димитър Моллов, обаче, може да се види и днес. Тя се намира буквално срещу Народното събрание. „Една от малкото запазени постройки в тази част на града, който оцелява в бомбардировките от Втората световна война. Имало е купол в началото, когато е била построена. Той е сринат от бомбардировките, но предната фасада е запазена и наистина това е една от сградите, които пазят споменът за отминалите довоенни времена”, разказа тя.

От Военния музей искат да направят местата и къщите в столицата, свързани с военната ни история, популярни и разпознаваеми. За да постигнат това, от музея работят по проект, подкрепен от Столична програма "Култура". „По него предвиждаме да създадем едно пространство, където посетители могат да влязат и да усетят атмосферата на бомбардировките над столицата, да видят пушеците, да чуят автентичните звуци, наистина да съпреживеят ужаса на войната”, разказа Деяна Костова.

Втората част на проекта предвижда създаване на мобилно приложение, което да може да запознае всички граждани, а и гостите на столицата със знакови сгради. „Сгради, носещи европейския архитектурен дух, голяма част от които ние сме загубили през Втората световна война по време на бомбардировките или скоро след войната”, разказа тя.

„Така човек, който се разхожда в София, имайки това приложение, ще може да види как е изглеждала дадена сграда преди разрушенията от войната, да види в идеалния вариант как е изглеждала непосредствено след бомбардировките, да види как изгледа мястото днес, а също и да научи повече от текстовете към снимките. Фотосите за този проект ще бъдат извадени от хранилището на музея, където се съхраняват. Очаква се тази есен проектът да бъде готов.

Всъщност и самият музей също е част от историята на София – като институция на повече от 100 години тя е сменяла на няколко пъти своята локация. „Веднага след Първата световна война, когато е създаден музеят, все още не е имало открита експозиция за посетители, а една колекция от събрани вещи и експонати, която чака своя първи дом. Такъв дом е намерен в дарената от Софийското офицерско събрание сграда на „Московска“ 15. През 1937 г. там отваря първата експозиция на Националния военноисторически музей.

Именно там музеят също преживява бомбардировките на Втората световна война. По време на войната е бил принуден да евакуира ценностите си нееднократно, за да успее да ги запази в почти пълния им размер.

По-късно музеят се мести на бул. „Скобелев“. През 2001 г. започва преместване на столичната улица „Черковна” 92. /БГНЕС