Кастер Семеня няма да защитава титлата си на Световното първенство

Семеня ще продължи борбата си срещу ИААФ и новите правила, свързани с нивата на тестостерон.

Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня от Южна Африка няма да защитава титлата си на Световното първенство по лека атлетика в Доха тази есен. Това стана ясно, след като Трибунал на Швейцарския федерален съд отмени предишно решение за спиране на отнасящото се за нея ново правило на ИААФ за нивата на мъжкия полов хормон тестостерон.

Семеня обжалва решението на Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), което по-рано също потвърди правилото, прието през април миналата година от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации. На първа инстанция Швейцарският федерален съд се произнесе в нейна полза, но сега тя остана от губещата страна.

„Много съм разочарована, че няма да мога да защитавам извоюваната си с труд титла на Световното първенство. Това обаче няма да ме откаже от това да продължа моята битка за човешките права на всички лекоатлетки в подобно на моето положение", заявява Семеня в становище.

Семеня по рождение има по-високи нива на тестостерон, което според ИААФ дава нечестно предимство спрямо конкурентките й. Южноафриканката преди време заяви, че може да се пренасочи към бяганията на по-дълги разстояния, ако правилото бъде потвърдено. Засега обаче тя остава в коронната си дисциплина и няма да участва в Доха заради отказа си да приеме медикаменти, за да намали нивата си на тестостерон.

БГНЕС припомня, че новите правила на ИААФ изискват жените да занижат по изкуствен начин количеството тестостерон в телата си, ако искат да участват в състезания и дисциплини от 400 метра до 1 миля. Правилото засяга и Франсин Нийонсаба от Бурунди и Маргарет Уамбуи от Кения, които завършиха зад Семеня на 800 метра на Игрите в Рио. /БГНЕС