Кастер Семеня обвини ИААФ в нарушение правилата за конфиденциалност

Кастер Семеня заяви, че Международната федерация по лека атлетика (IAAF) е нарушила правилата за конфиденциалност преди изслушването й в понеделник, където тя се бори за своето бъдеще в атлетиката. Южноафриканката, която е двойна олимпийска шампионка на 800 метра гладко бягане, се бори с новите правила на ИААФ, които са насочени към намаляване на нивата на тестостерон при хиперандрогенните спортисти.

Жалбата, която се изслушва в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, би могла да бъде забележителен случай за спорта с широкообхватни последици. Семеня смята, че ИААФ е нарушила правилата за конфиденциалност на изслушването, след като обяви имената на петима експерти, които ще свидетелстват по делото.

"Арбитражните производства подлежат на строги разпоредби за конфиденциалност и тази информация не бива да се предоставя", заявиха в понеделник адвокатите на Семеня. "Г-жа Семеня вярва, че прессъобщението на ИААФ е явно нарушение на разпоредбите за поверителност, които са били организирани в опит да се повлияе на общественото мнение при обстоятелства, при които ИААФ е знаел, че г-жа Семеня няма да бъде готова да отговори, защото изпълнява задълженията си за конфиденциалност", допълват още адвокатите на атлетката.

Все още няма официален отговор от ИААФ дали твърденията на Семеня са верни. Иначе новите правила на ИААФ предвиждат, че жените с повишен тестостерон трябва да приемат лекарства, за да намалят нивото си, преди да бъдат допуснати да се състезават, но само при бягания на средно разстояние между 400 и 1500 метра, където се твърди, че предимството е най-чувствително.

Предишният опит на Международната федерация да регулира тестостерона при жените спортисти се провали, след като Спортния арбитражен съд обяви, че не е получил достатъчно доказателства, че хиперандрогенните спортисти получават значително предимство поради броя на тестостерона в тялото си. Сега от ИААФ твърдят, че разполагат с нужните доказателства, но се смята, че Семеня ще доведе експерти, които да докажат пропуски в изследванията по време на изслушването, което е от 18 до 22 февруари.

Правилата бяха на път да влязат в сила на 1 ноември миналата година, но отложени до 26 март заради законните действия от страна на Семеня. Говорейки през юни, тя нарече правилото ,,несправедливо“, добавяйки: ,,Просто искам да се състезавам така, както съм родена“. Като 18-годишна, тя бе запитана да си направи тест за определяне на пола, но резултати така и не са били обявени официално от тогава. /БГНЕС