Катя Зографова: Спасяваме ранените стари книги, те носят знаци на обич

50 книжарници в 7 града на страната - София, Плевен, Пловдив, Бургас, Варна, Габрово, Велико Търново събират 50 000 стари книги. Целта на инициативата е непотребните за някого книги да не бъдат изхвърляни до кофите за боклук, а да достигнат до хора, които обичат да четат, но нямат достъп до тях.

Ръководителят на проекта „Зелено знание“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, Диана Сивинова каза за БГНЕС, че инициативата ще се реализира в рамките на месеците юли – септември.

„Инициативата цели да намали отпадъците. Идеята е 50 000 книги да не попадат в отпадъците, а да бъдат върнати обратно в икономиката, да бъдат оползотворени“, обясни Сивинова и добави, че всеки, който занесе 10 книги наведнъж ще получи сертификат за дарение и възможност да получи отстъпка от покупка на нови книги от книжарницата, в която ги предава и призова хората да не носят списания, както и мокри и мухлясали книги.

Качествената литература ще отиде към читалища, социални домове, училищни и университетски библиотеки, където книгите ще заживеят втори живот, посочи още ръководителят на проекта и добави, че университетска библиотека вече е проявила интерес към възможността да попълни книжния си фонд.

„Втората част на проекта ще започне към средата на август. Всички, които желаят да получат книги, ще могат да си заявят заглавия чрез платформата zelenoznanie.com“, каза още тя и уточни, че до края на септември заявките им ще бъдат изпълнени.

Литературният историк и критик, есеист и поет Катя Зографова, която е част от Националния литературен музей и неотдавна издаде мащабното си изследване „Хроники на Вазовия род“, приветства инициативата и разказа за случаи, в които сред изхвърлени книги на боклука са били открити ценни заглавия и архиви на академичното семейство Константин и Жана Гълъбови. Сред тях е било открито писмо на Алфред Айнщайн, което моментално е било закупено от западните аукциони. Тя каза, че миналото лято пък по подобен начин са изскочили архивите на знаменитата фамилия Балан.

„В този проект не става дума за редки и ценни книги и архиви. Става дума за по-обичайни библиотечни притежания, но нима не са ценни именно старите обикновени книги? Белезите по една книга, нейната амортизация всъщност са знаци за обичта, за четенето и старите книги имат добри енергии, които са умножени по броя на читателите. Така, че нека спасяваме ранените стари книги, нека ги обичаме, нека ги възвръщаме към нов живот“, призова тя. /БГНЕС