Катар към Европа: Звучите арогантно и расистки

Външният министър на Катар заяви, че западните критики към страната преди Световното първенство по футбол са "арогантни" и "расистки", тъй като предстоящият турнир поставя в центъра на вниманието състоянието на правата на човека в Доха.

шейх Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани

В ексклузивно интервю за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" шейх Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани заяви, че европейските и западните държави смятат, че Катар "не е подготвен в интелектуално или културно отношение да бъде домакин на Световната купа".

"Парадоксално е, когато този тон се задава в държави в Европа, които се наричат либерални демокрации. Честно казано, той звучи много арогантно и много расистки", каза той.

Външният министър повтори оплакванията на Доха от "двойните стандарти" спрямо страната, като заяви, че населението на Германия е "дезинформирано от политиците в правителството ". Той добави, че германското правителство изглежда "няма проблем", когато става въпрос за енергийно сътрудничество с Катар.

Външният министър е най-новият представител на катарското правителство, който преминава в настъпление срещу западните критики, след като години наред страната се сблъскваше с удари заради отношението си към работниците мигранти и на ЛГБТК+ общността преди Световното първенство по футбол, което започва на 20 ноември.

По отношение на реформите на пазара на труда в Катар външният министър заяви, че "правителството се ангажира с прилагането на нововъведенията", като добави, че "ще има някои пропуски и ние ще работим за тяхното отстраняване. Това е постоянен процес, който никога не спира и няма да спре след Световната купа".

Катар се сблъса с множество критики, откакто през 2010 г. му бе отредено провеждането на турнира. Обвиненията в подкупи и корупция съпътстваха процеса на кандидатстване, а правата на човека в страната и отношението към работниците мигранти бяха критикувани от активисти, политици и футболни асоциации. /БГНЕС, Политико

Доха / Катар