Катар подписа с Германия дългогодишна сделка за износ на газ

Катар подписа договор за износ на природен газ с Германия. Договорените количества са два милиона тона LNG годишно за Берлин от 2026 г. в продължение на поне 15 години, съобщи АФП.

С дългоочакваната сделка Катар цели да "допринесе към усилията за подкрепа на енергийната сигурност в Германия и Европа", заяви Саад Шерида ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар и главен изпълнителен директор на „QatarEnergy“.

Американската фирма „ConocoPhillips“, която е партньор на „QatarEnergy“, ще доставя газ от катарските проекти „North Field East“ и „South” от 2026 г. до терминала за втечнен природен газ „Брунсбютел“, който се изгражда в Северна Германия, каза Кааби.

Основният пазар за катарския газ са азиатските страни, като главните клиенти са Китай, Япония и Южна Корея. Войната на Русия в Украйна постави доставките на природен газ в Европа под въпрос, което принуди европейските държави да потърсят алтернативни източници.

Преди това преговорите с европейските страни бяха затруднени, тъй като Германия и други страни се въздържаха от подписването на дългосрочни сделки от типа на тези с азиатските страни.

БГНЕС припомня, че миналата седмица „QatarEnergy“ обяви 27-годишна сделка за доставка на природен газ с Китай, наричайки я "най-дългата", която някога е била сключвана. Договореното количество природен газ за Пекин е 4 млн. тона годишно в сравнение с 2 млн. тона за Берлин. /БГНЕС