Катар създава ислямска „енергийна“ банка с 10 млрд. капитал

Катар ще създаде по-късно тази година ислямска финансова институция с капитал 10 милиарда долара, която ще финансира местни и световни проекти, по-конкретно насочени в областта на енергетиката.

Малкото по територия емирство в Персийския залив е един от най-големите световни играчи в сферата на втечнения природен газ с годишно производство от 77 милиона тона. По-голямата част от него отива за износ на азиатските и европейските пазари. Доха планира да увеличи своя добив с 40% до 110 милиона тона през 2024 г.

Идеята за създаването на Енергийната банка бе обявена на ислямска финансова конференция в Доха. Тя ще финансира както частни, така и държавни енергийни проекти в страната и чужбина. Освен проекти в сферата на добива на газ и нефтохимията, ще бъдат инвестирани пари и във ВЕИ.

Очаква се банката да започне работа през четвъртото тримесечие на 2019 г. Първоначално тя ще стартира с капитал от 2,5 милиарда долара. Не се съобщават повече подробности, кога и как капиталът й ще бъде увеличен до 10 милиарда долара. /БГНЕС