Катастрофата с македонския автобус: непозната по мащабите си човешка трагедия

45 души са загиналите при тежкия пътен инцидент, при който македонски автобус се запали на АМ "Струма", предаде кореспондентът на БГНЕС.

В автобуса са пътували 52 души. Сред загиналите има 12 непълнолетни, включително и две близначета. При катастрофата е загинал и шофьорът. 7 души - 2 жени и 5-ма мъже, са оцелели и те са настанени в "Пирогов".

Настанени в "Пирогов" са 7 души, всички са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в "Пирогов" за пострадалите при катастрофата с македонския автобус тази нощ. Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията.

Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни Аргирова. Докарани са след 3 часа в болницата.

Автобусът е влязъл през ГКПП "Капитан Андреево" малко след 21 часа снощи. Около 3.00 ч. става инцидент на магистралата в посока София - Благоевград.

Непозната по мащабите си човешка трагедия

Нямаме какво хубаво да кажем, започваме с неприятна новина: трагедия, която ни разтърси. Трябва бързо да се разследва този пътен инцидент. Когато бъде направено всичко, ще може да се коментира и вероятната причина. Нека да оставим разследващите органи да си свършат работата.

Имаме една огромна трагедия и използвам възможността да изкажа съболезнования на близките на загиналите. Това каза премиерът Стефан Янев от мястото на инцидента с 46 жертви на АМ "Струма", предаде репортер на БГНЕС.

Янев, вътрешният министър Бойко Рашков и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов са на мястото на инцидента.

Да се надяваме, че от този инцидент ще изведем поуките и повече няма допускаме такива инциденти. Към момента е ясно единствено, че автобусът е с регистрация от Северна Македония. В ранните часове на деня сме информирали премиера Заев, който пътува насам, допълни Янев.

Картината е ужасяваща, каза и вътрешният министър Бойко Рашков. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане, подчерта министърът. Бих казал от моя опит, че такова нещо не съм виждал досега, с колегата Сарафов също говорихме - хората са скупчени, хората са на въглен, и никой в момента не може да каже колко са и кои са. Трудно е да се идентифицират и да се установяват човек по човек. Имало е възможност при отделните спирания да са се прехвърляли пътници от един автобус към друг. Четири автобуси са пътували от Истанбул към Скопие. Възможно е някой да се е прекачвал, затова е трудно да се каже точната бройка на загиналите. По отношение на версиите Рашков уточни, че по версиите се работи, но няма конкретна водеща. Има мантинела, която е отнесена от автобуса, което значи, че той е минал вдясно по посока на движението, сблъскал се е с мантинелата, която е унищожена. Напълно е възможно запалването да се е получило и в резултат на допира с мантинелата. Всичко е възможно, надявам се всичко да се изясни много бързо, допълни министърът. Не само кметът на Перник казва, че участъкът е проблемен, а и от ИПБ, така че ще е добре ако ние изследваме и този въпрос - дали има недопустими наклони, които създават предпоставки за такива ПТП така често, както се твърди.

Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Началната информация и версии са, четири автобуса са влезли от Истанбул към Скопие. В този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 деца. Настанени са към настоящия момент в "Пирогов" 7 души, 45 са загинали, сред тях и 12-те деца. Телата са изгорели до неузнаваемост. Към инцидента пътуват екип съдебни лекари и от всяко тяло ще бъде взета проба за идентификация чрез ДНК. Началната информация е, че няма български граждани. Две са версиите: човешка грешка на водача, и втората е възникнала внезапна техническа неизправност, уточни Сарафов. Оцелелите се разпитват в момента от екип следователи на НСлС. Пътували са четири автобуса на една фирма, имало е почивка на бензиностанция "Кристал" малко след София, затова не е ясно дали в автобуса са били точно тези 52-ма или е имало прекачване.

Пътуващите по АМ "Струма" да търсят алтернативни маршрути, разследването на инцидента ще продължи цял ден, призова вътрешният министър Рашков.

Говорим за огромна трагедия, спазвайте професионализма и етиката при отразяването на този инцидент, призова журналистите Янев.

Заев пътува към мястото на трагедията

Кореспондентът на БГНЕС от Скопие съобщава, че с премиера на РС Македония Зоран Заев са говорили президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев. Те са го информирали с цялата информация, с която разполагат за тежкия инцидент.

Заев, заедно с министър на външните работи Буяр Османи и здравният министър Венко Филипче пътуват към мястото на автобусната катастрофа при която загинаха 45 македонски граждани.

Заев изрази съболезнования за инцидента.

"Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", каза Заев.

От посолството на РСМ в София са изпратили свой представител в болница "Пирогов".

Заради тежкия инцидент на 31-ия километър на АМ "Струма" в посока от София към Благоевград магистралата ще остане затворена през целия ден, поне в посока към Благоевград.

През 1996-та година също имаше инцидент с автобус, 16 души загинаха, тогава нямаше магистрала. /БГНЕС