Кацаров иска становище от бизнеса по мерките на Кунчев и пита за желаните компенсации

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров изпрати писмо до работодателските организации, браншови организации в туризма, ресторантьорството, хотелиерските услуги, организации в сферата на културата, спорта и др.

В писмото се посочва, че през последната седмица нараства броят на положителните тестове за COVID-19, както и броят на хоспитализациите и починалите от коронавирусна инфекция. Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, за да се забави разпространението на вируса, да се избегне претоварване на медицинския персонал в болниците и да не се стигне до изчерпване на капацитета на здравната системата.

Министърът на здравеопазването се обръща към организациите с молба да се запознаят с предложените от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев мерки и да изразят становище.

Организациите са поканени да дадат свои предложения и виждания за ограничаване на разпространението на вируса, което да е възможно най-щадящо за извършваните от тях дейности.

Държавният здравен инспектор предложи мерки на национално ниво

Д-р Кацаров очаква и предложения за това, какви биха били най-подходящите мерки за компенсация на засегнатите дейности, които да бъдат разгледани от ресорните министерства и ведомства.

Според картата на Националния център по заразни и паразитни болести, която отчита заболеваемостта в страната към 29 август, общо 12 вече са областите в страната, които са в червената COVID зона. Това са София-град, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Търговище, Велико Търново, Русе, Силистра. Останалите 16 области са в жълта зона, където нивото на заболеваемост от 100 до 250 на 100 000 души население.

За последното денонощие е отчетен скок на броя на заразените с коронавирус и на починалите. Новите случаи са 2090. Процентът на заразените е 6,5 при направени над 32 000 теста. 109 души са изгубили битката с болестта. /БГНЕС