Кацаров: Освен ако не навлезем в тъмночервената зона, присъственото обучение остава

Третата доза ваксина цели да подобри имунната защита на хората и да доведе до по-малко болни и по-малко починали. Тя се препоръчва за хора със сериозни заболявания, за възрастни над 65 г. и за медиците. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред БНТ.

Попитан защо Pfizer е третата доза, Кацаров отговори, че това е мнението на експертите и на Американската агенция по лекарствата. Pfizer защото са най-напреднали в изследванията си, уточни министърът.

97% от починалите и при сегашната вълна са хора, които не са ваксинирани. И при ваксинираните има голям брой заразени, но у нас има голям брой починали. Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко и от това да не умрем, подчерта Кацаров. В началото на тази Делта вълна имаше непропорционално висок брой заразени млади хора и деца. Сега в разгара на вълната съотношението се промени и отново преобладават възрастните хора като повече заболели. Освен ако не навлезем в тъмночервената зона, присъственото обучение ще остане до край, до края на учебната година. Загубите от неприсъственото обучение се оказаха непропорционално високи, уточни Кацаров. Ако спазваме ограничителните мерки, присъственото обучение ще си остане за цялата година за всички деца присъствено, добави още той. /БГНЕС