Кацаров: Политиците, открити противници на ваксините, са също отговорни за високата смъртност

"Омикрон" няма да ни прескочи, както не ни прескочи нито един от останалите варианти. Засега не се налагат допълнителни мерки, предприели сме всички. Това заяви пред бТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

По думите му, съвсем очевидно вълната е пречупена – страната ни от десетина дни не е в червената зона, преминава в оранжевата и върви към жълтата.

Нашите граници бяха затворени за страните от южната част на Африка много преди други страни да го направят. Хората от Южна Африка сега не влизат у нас, влизат само ако са български граждани и се поставят под карантина, посочи Кацаров.

Той изброи три причини за високата смъртност у нас, посочвайки, че изначално общата смъртност в България е много висока.

По отношение на вируса, една от причините е „Делта” варианта, а основаната –високият брой неваксинирани. Третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната системата, каза Кацаров.

Той отрече да е имало хаос и паника и хора да не са били приемани за лечение по време на предишните вълни на COVID-пандемията.

Кога сте видели линейки да обикалят София? Показахте само един единствен случай и според мен той беше нагласен. Ако е имало, това са изолирани случаи. Не е имало хаос и паника, отговори Кацаров.

Според служебния здравен министър половината от политическите партии, които и сега са в парламента, са явни или открити противници на ваксинацията.

Организираха протести, искаха оставката ми затова, че призоваваме хората да се ваксинират. Смятам, че те също трябва да споделят поне част от отговорността за високата смъртност. Защото преди всичко умират неваксинирани хора, заяви Стойчо Кацаров.

Когато от трибуната на Народното събрание ни разколебават, какво повече да направим за процеса. Няма по-силен стимул от това да спасим живота на себе си и на близките си. Мисля, че все повече хора трябва да го осъзнаят, посочи Кацаров и добави, че е привърженик на доброволната ваксинация.

Във връзка с освобождаването на един от заместниците му – Димитър Петров в средата на ноември, Кацаров коментира: Не аз уволнявам заместник-министрите. Това е решение на премиера. Кацаров категорично отрече да са променяни в последния момент условията по договорите за тестовете за учениците. /БГНЕС