Кацаров: Шансът да умреш е между 10 и 20 пъти по-голяма, отколкото ако си ваксиниран

Обърнахме тенденцията, от две седмици има спад на заразените без да се пристъпва към локдаун. За известно време може да се задържат тези нива заради изборите. Ситуацията е в контрола на здравните власти, няма проблем с приема на пациентите в момента. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред бТВ.

Смъртните случаи няма да намалеят, високата смъртност се дължи на това, че сегашният вариант на вируса Делта се разпространява по-лесно и заболяването протича по-тежко, второ, много малко хора не са ваксинирани. Шансът да умреш в зависимост от възрастта е между 10 и 20 пъти по-голяма, отколкото ако си ваксиниран, добави Кацаров. В момента 25% от цялото население е ваксинирано. След въвеждането на зеления сертификат е хубаво, че се увеличиха ваксинациите, добави Кацаров. Ваксината предпазва от това да се разболееш, или да го изкараш тежко вируса. Ефективността на лекарствата срещу COVID-19 достига до 50%. В 50% от случаите не действат. Ефективността на ваксината е 90-95%.

Наложихме навреме зеления сертификат. Локдаун не стои като тема дори и дискусионно, каза още Кацаров.

По темата за въздушната спешна помощ, Кацаров каза, че медицинските хеликоптери са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Веднага след Нова година може да се стартират процедурите. Ако не се забавят нещата 2024 г. би трябвало да имаме въздушна спешна помощ. Здравната част от Плана за възстановяване е най-добрата от всички, похвали се Кацаров.

Във връзка с трагичния инцидент, при който загинаха 45 македонски туристи, Кацаров каза, че оцелелите 7 души са в добро състояние, извършени са определени оперативни интервенции, няма опасност за живота.

За това кога ще могат големите ученици да се върнат в училище, Кацаров каза, че до момента са купени 900 000 теста. 1 100 000 са договорени още от понеделник ще пристигнат. Смятам, че следващата седмица ще има достатъчно тестове и учениците след 5 клас ще могат да се върнат в клас в безопасна среда, добави още Кацаров. /БГНЕС