Катерина Зарева: България е с много добре запазено биоразнообразие, има над 420 вида птици

В България има над 420 вида птици, така че ние сме с много добре запазено биоразнообразие и на второ място в Европа, след Испания, по орнитологично разнообразие. Ние се вписваме в международните усилия за опазване на различни видове и много се гордеем с успехите, които сме постигнали до този момент с размножаването на египетските лешояди и белошипите ветрушки.

Товa каза в интервю за БГНЕС Катерина Зарева, еколог и ръководител на Екологичния център в Зоологическата градина в София.

Зоологическата градина отбелязва Международния ден на птиците с два информационни щанда, посветени на събитието, където децата и посетителите ще могат да наблюдават птиците със зрителна тръба и бинокъл, както и със специални образователни материали и тематична арт работилница за най-малките. "Ние отбелязваме този ден в последните 16 г.", обясни Катерина Зарева и допълни, че в световен план това е един от най-старите екологични празници, който се отбелязва от 1906 г., като поводът за това е приемането на Конвенцията за защита на редките птици във Франция.

Екологът подчерта, че това е един прекрасен празник, който неслучайно е на 1 април, тъй като тогава за много птици започва размножителния сезон, те се завръщат от своите зимовища в Африка и други южни места.

Ръководителят на Екологичния център заяви, че в цял свят Международният ден на птиците се отбелязва с различни инициативи, като на фокус са дивите птици и мигриращите птици. "Зоопаркът е прекрасно място за отбелязването му, тъй като имаме богата колекция от над 60 вида птици, а в парка са регистрирани над 140 вида диви птици", уточни екологът.

В езерото за водолюбиви птици посетителите могат да видят къдроглав розов пеликан, неми черни и пойни лебеди, различни видове патици и гъски, като част от тези птици са застрашени и са вписани в Червената книга на България, а също и в Световната Червена книга. "Другите места, където отглеждаме птици, са голямата волиера за хищни птици, в която имаме двойка скални орли, двойка черни лешояди отскоро и група белоглави лешояди", добави Зарева.

Тя сподели, че във фазанерията могат да се видят най-разнообразни видове дневни и нощни грабливи птици, както и някои екзотични птици. "Най-забележителни са два вида птици носорози, имаме червени ибиси, които са изключително красиви, и бухал", съобщи екологът и допълни, че посетителите могат да видят още горска улулица, ястреб, както и различни видове дребни водолюбиви птици.

Една от най-ценните птици, за която се полагат изключително големи усилия за нейното опазване и размножаване през последните 15 г., е египетският лешояд. От тези редки и красиви птици в момента има две двойки. "В последните 15 г. имаме пет пъти успешно размножаване, което е голям успех, тъй като размножаването на тези деликатни птици в условия на затворено, не е лесно, и част от тяхното поколение е пуснато в дивата природа, друга част участва в размножителната програма", разказа още Зарева.

Столичната Зоологическа градина работи в сътрудничество с Пражкия зоопарк, с Фондация "Зелени балкани" и със спасителния център в Стара Загора, които също полагат усилия за отглеждането и размножаването на този вид.

На въпрос, свързан с изискванията за отглеждане на птиците, Катерина Зарева отговори: "Трябва да изпълняваме изискванията на различните видове. Например, за някои екзотични видове като червените ибиси се осигурява специализирана храна със състав, подобен на естествената им храна, откъдето те си набавят и червения пигмент."

Тя уточни, че за много от птиците трябва да бъде осигурена храна такава, каквато те получават в естествената си среда. "Например, хищните птици се хранят основно с гризачи, така че за да имаме размножителни успехи и здрави птици, ние трябва да им осигуряваме тези гризачи", отбеляза ръководителят на Екологичния център в Зоологическата градина и уточни, че гризачите получават от различни сертифицирани лаборатории.

"Не ги даваме живи на птиците, но е много важно те да получават такава храна", заключи Зарева. /БГНЕС

Тагове: