Катимерини: ЕС трябва да даде зелена светлина на Македония

Очаква се Европейският съюз да обяви решението си за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания на срещата си на върха следващия месец. Доналд Туск, който много скоро ще бъде сменен като председател на Европейския съвет, посети и Тирана, и Скопие миналата седмица.

Съдейки по неговите изявления в края на балканската му обиколка, и двете страни са постигнали голяма част от необходимия напредък, изискван от Брюксел, а страните-членки на ЕС сега трябва да дадат зелена светлина за започване на преговори за присъединяване.

Въпреки че все още трябва да бъдат проведени редица реформи, Туск подчерта още една причина, поради която лидерите на ЕС трябва да определят много желаната дата за започване на преговорите. Той заяви, че „няма да има стабилна и безопасна Европа без интеграцията на целите Балканите в ЕС“.

Не може да се спори с неговата оценка и всичко сочи, че това е основната причина махалото на Европейския съвет да отиде в полза на разширяването.

Македония и Албания са от решаващо значение за чувствителното равновесие на Балканите. И двете държави вече са членове на НАТО и трябва да бъдат включени в семейството на Европейския съюз, за да бъдат по-плътно обвързани със Запада.

По отношение на вътрешните критерии, на които тепърва трябва да отговарят, нито Македония, нито Албания в момента могат да влязат през вратата на ЕС, въпреки че е постигнат голям напредък в тази посока, главно заради натиска на Брюксел. Еврократите са добре запознати със съществуващите и до момента недостатъци, но са по-заинтересовани от създаването на предпазна мрежа за поддържане на стабилността и защитата на така нареченото „слабо място“ на Балканите.

Стратегията на Жан-Клод Юнкер за европейско разширяване все още е основният инструмент за постигането на тази цел, въпреки че някои държави-членки реагират на идеята, главно по вътрешни причини.

Трябва да се има предвид, че на Балканите живеят милиони етнически албанци, Македония трябва да бъде предпазена от по-нататъшна намеса от Русия - наред с други - и на хората от двете страни трябва да се даде нещо, на което да се надяват, за да не започнат да гледат в друга посока.

Вътрешните реформи не трябва да се превръщат в непреодолима пречка; те могат да чакат. В края на краищата Брюксел ще бъде в много по-добра позиция да изисква провеждането на тези реформи от двете страни, ако им даде възможност да изминат пътя към ЕС, който обещава да бъде дълъг и предизвикателен, отколкото ако им затвори вратата. /БГНЕС

---------

Ставрос Дзимас, „Катимерини“.