"Катимерини": Гърция разследва мрежа за фалшиви COVID-сертификати в Сандански

Град Сандански, само на няколко километра от Серес, е предполагаема централа за издаване на фалшиви сертификати за Covid-19 - информация, която е достигнала до ръководители на следствени служби в Северна Гърция. Последвало е разследване, което до момента не е дало резултат, съобщи "Катимерини".

Въпросът за фалшивите сертификати е отново на дневен ред след интервю, дадено по гръцката държавна телевизия EРТ от мъж, говорещ с гръб към камерата, относно верига за търговия с фалшиви сертификати срещу 300 евро, за която БГНЕС съобщи на 3 ноември.

Според телевизията българската мрежа вече е активна в северната част на страната, а човекът, който говори пред ЕРТ, обяснява, че това е мрежа в България и посредничи само при интерес на гръцки гражданин, за да получи ЕС сертификат за ваксинация, без изобщо да е ваксиниран.

„Отиваш в България, дават ти удостоверение, проверяваш името, приготвяш го, проверяваш дали всичко е правилно, плащаш и тръгваш“, обяснява посредникът пред ЕРТ и допълва, че проверката става чрез сканиране на кода, при което се появява точното име на заинтересованото лице и зелен знак, че ваксинацията е завършена.

Цялата процедура по думите му трае 15 минути, нужно е само да отидете лично до София и да платите 300 евро. Той разкрива, че лично знае за най-малко 100 удостоверения, издадени на гърци в северната част на страната през последните три месеца, припомня още БГНЕС.

Прокуратурата е разпоредила предварителна проверка, която е възложила на Дирекцията за сигурност в Солун. Разследването е възложено на отдела за борба с организираната престъпност. Информацията, оповестена пред прокуратурата и органите на обвинението, гласи, че на границата на град Сандански в България е базирана верига, която издава фалшиви европейски сертификати, използвайки пропуски в сигурността на здравната система на България. В същата информация се посочва, че митническите служители участват и от двете страни на границата, като извършват фалшиви прегледи и процедури.

Високопоставен служител на полицията от Северна Гърция заявява пред "Катимерини", че в рамките на разследването гръцките служби за сигурност са писали писма до България, както и до Северна Македония, без обаче да получат отговор. Компетентни източници съобщават за вестника, че конкретното разследване е било решено да бъде прекратено, тъй като поради преднамерени пречки за гръцката полиция, тя не е била в състояние да разследва дейността на веригата.

Разследване по случая провежда и Службата по вътрешни работи на Гърция, като информацията обаче гласи, че не става въпрос за сертификати от България, а че са открити фалшиви сертификати, притежание на болница "Гениматас" в Солун и издадени на здравния център "Палама" в Кардица, Гърция. Това разследване все още продължава.

Полицейски източници от района на Серес, където се намира граничният пункт "Промахон", потвърдиха, че през летните месеци са открити фалшиви сертификати у туристи от България, които искат да влязат в страната. Те обаче уточниха, че впоследствие службите не са открили фалшиви сертификати за ваксинация.

"Съществува добро сътрудничество с българските власти по въпросите на сигурността", коментира високопоставен служител на Министерството на гражданската защита, а издаването на фалшиви сертификати се наблюдава от компетентната Дирекция за полицейско сътрудничество (DAS).

Наскоро Интерпол и Европол изпратиха предупреждения за възможността за издаване и разпространение на фалшиви сертификати, без да се споменават конкретно вериги, действащи в България.

Междувременно стана ясно, че към момента няма официално подадена информация от гръцките държавни служби към българските власти за масово издаване на фалшиви сертификати за васкини на гръцки граждани в Сандански.

По информация от Регионалната здравна инспекция в Благоевград на граничния пункт „Кулата-Промахон“ здравните експерти, които сканират баркодовете на сертификатите, до този момент не са имали случай на фалшив документ, отхвърлен от системата за проверка.

Според тях, ако има злоупотреба срещу пари, тя е пректически недоказуема, тъй като медиците удостоверяват, че е направена ваксина и никой не може да докаже, че всъщност не е поставена.

Междувременно гръцката прокуратура е прекратила разследването по тази тема поради липса на достатъчно доказателства, съобщават националните медии в южната ни съседка./БГНЕС