Катрин де Бол: Има трикратно увеличение на обема на информация между българските служби и Европол

България винаги е била надежден партньор на Европол. През последните 5 г. наблюдаваме трикратно увеличение на обема на информация между българските служби и Европол. Това заяви изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, предаде репортер на БГНЕС.

Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството, контрабандата и производството на незаконни цигари, трафика на хора, подправянето на валута. През 2021 г. беше подобрено сътрудничеството чрез предоставяне и на аналитична подкрепа от страна на Европол, в резултат на което българските власти проведоха изключително успешни операции срещу организирани престъпни групи, замесени особено в произвеждане на фалшива валута, евро, каза още Катрин де Бол. “Ситуацията в ЕС се промени драматично и имаме нужда от това да работим заедно, за да може да се гарантира сигурността на гражданите, както в бита, така и ежедневието“, подчерта тя.

Директорът на Европол отбеляза, че трагедията в Бургас показва как престъпните мрежи бързо се адаптират към новите условия. “Целта на моето посещение е да обсъдим как да подобрим борбата с престъпността. Бих искала да посоча, че Европол работи активно в борбата с каналджийството и трафика на мигранти”, каза тя. Катрин де Бол обясни, че след инцидента в Бургас, Европол е оказал съдействие за разрешаване на престъплението. “Европол оказа съдействие като осигури незабавна проверка в базите си данни, за да се разбере дали престъпниците са част от престъпна мрежа и кои са те”, подчерта тя. Катрин разказа за една тревожна тенденция, а именно това, че България е сред основните страни на транзит на мигранти от Западно-балканския маршрут, който минава през Турция. “България е приоритетен партньор за нас при изследване на престъпления по Западно-балканския маршрут. България предоставя информация на Европол“, подчерта тя.

Катрин де Бол е категорична, че България играе много важна роля в борбата с каналджийството и затова Европол ще продължи да оказва помощ.

“Акцент в разговорите беше каналджийството и трафикът на хора. Тече интензивна полицейска операция срещу всички лица, за които имаме информация, че са замесени в незаконна каналджийски дейност”, съобщи от своя страна служебният министър Иван Демерджиев.

Той е категоричен, че партньорството и съдействието от Европол е много важно за България. Той добави, че в момента насищат границите с допълнителни хора и техника. “Използваме дронове”, каза още Демерджиев.

Той заяви, че са предприели действия за идентифициране на служители, които участват в тази дейност - каналджйиство, за да може да се ограничи тяхното участие и да бъдат изправени пред съответната прокуратура.

“Катрин Де Бол предложи ценни мерки, като например изграждане на взаимни оперативни екипи за работа на границата”, обяви Демерджиев.

Той добави, че тези мерки ще бъдат обсъдени и утре на професионално ниво. “Вярвам, че ще имат положителен ефект и ще ни помогнат за справяне с мигрантите”, каза Демерджиев. /БГНЕС