Катрин Деньов на 80 г.: Как се превърна в символ на Франция?

На 22 октомври Катрин Деньов ще навърши 80 години. За юбилея на великата актриса БГНЕС припомня малко известни факти за нейните филми, тайните и радостите ѝ.

Ксавие Бовоа казва, че когато целунал Деньов във филма "Вятър в нощта", си помислил, че докосва с устни Айфеловата кула. Арно Деплешен казва, че Деньов играе така, както Стендал пише. Франсоа Трюфо заяви, че Деньов изобщо не е актриса. Жерар Депардийо каза, че в Деньов живеят две жени и на двете не им харесва да бъдат Деньов. Според Уилям Уайлър има актриси и има човешки същества, а Деньов не е нито едното, нито другото. А Жил Дельоз твърди, че киното произвежда повече мъченици от Инквизицията или тайните служби.

На 22 октомври Катрин Деньов навършва 80 години. През 2004 г. Катрин Деньов издава умишлено скромна книга със спомени "В собствената си сянка" - дневник, който води по време на снимките на шест филма ("Априлска лудост", "Тристана", "Изток-Запад", "Индокитай", "Вятърът в нощта" и "Танц в мрака"). Този текст е пълен с мелодраматични етюди, напомнящи реклами на скъп парфюм, скъп алкохол или някой аксесоар на YSL - самота в хотелска стая, дим от ментолови цигари, лед, който се топи на дъното на чаша, нощта, която обвива мраморните рамене на героинята като луксозен кашмирен шал. Нищо лично. Но и нищо изненадващо. В продължение на много години отговорът на предложенията на издатели или журналисти да разкаже на света как е живяла, как е творила, звучеше изключително сухо и недвусмислено: мадмоазел Деньов не иска да си спомня нищо. И дори когато мадмоазел Деньов се съгласяваше на поредица от интервюта - с Еманюел Карер през 2016 г. или с Арно Деплешен през 2010 г. - резултатът беше подобен. Няколко отдавна известни анекдота като историята за Алфред Хичкок, с когото не се получило, защото в деня, в който трябвало да вземе съдбоносно решение за главна роля на мадмоазел Деньов бил изваден зъб. Иначе - солидно кокетство. Не събеседник, а глуха стена - всеки разговор за душата на актрисата се превръща в игра на скуош.

Но всеки неразрешен опит да се разкрие тайната на жената, която партньорите й във филми сравняват с Айфеловата кула, се превръща в съдебен процес. 70 са заведени от нейния постоянен адвокат Жил Драйфус, като всичките 70 са удовлетворени. Една от жертвите на Деньов е самият Серж Тубиана, бивш главен редактор на Les Cahiers du cinema, който се осмелява в съавторство с Антоан дьо Бек да напише книга за Франсоа Трюфо, от която публиката научава, че великият режисьор и великата актриса са имали мимолетна, но страстна любов на снимачната площадка на "Сирените на Мисисипи". Катрин Деньов се съди и с основателя на сайта toutsurdeneuve (всичко за Деньов), и със суетни почитатели, които се опитаха да си направят с нея селфи на стълбите на църквата "Сен Сулпис", срещу която тя живее от много години. Между другото, на домофона има бутон с инициалите CD - сякаш намек: точно толкова информация ви е необходима. За останалото, chers amis, отидете на кино./БГНЕС