Кавицел спечели паралелния гигантски слалом в Банско, Янков не стигна финалите

Дарио Кавицел спечели първия старт от Световната купа по сноуборд за мъже в Банско. Швейцарецът триумфира в паралелния гигантски слалом, след като като във финала победи сънародника си Фабиан Обман.

Кавицел измина трасето на писта "Томба" за 1:08.99 минути и бе по-бърз с 0.89 секунди от Обман.

Третото място за италианецът Едуин Корати, който в малкия финал изпревари поляка Оскар Квятковски със 1.13 секунди разлика.

Радослав Янков не успя да достигне до директните елиминации, оставайки на 17-а позиция в квалификацията. Той обаче ще има възможност да се реваншира пред българската публика в неделя, когато в Банско ще се проведе състезание по паралелен слалом.

В класирането за Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини първи е австриецът Андреас Промегер с 326 точки, следван от сънародника си Александър Пайер с 288 и Кавицел с 280. Янков е на 22-ро място с 64 точки.

При дамите швейцарката Джули Цог победи австрийката Забине Шьофман във финала и оглави генералното класиране.

Българката Теодора Пенчева пък не успя да преодолее квалификациите и отпадна с време 1:25.48 минути.

Цог бе най-бърза и в пресявките, а на финала завърши с осем стотни пред Шьофман. Така швейцарката, световна шампионка в паралелния слалом от Юта 2019, спечели 11-ата си победа за световната купа и десета в паралелния слалом. Тя вече е лидер в класирането за световната купа с 216 точки и шест повече от австрийката Даниела Улбинг. /БГНЕС