Заявявайки, че университетът е стартирал изследванията преди няколко години, Карабулут каза, че са започнали производството на хранителни добавки с пребиотичен екстракт от кайсия, наречен "Кайзир” с патент, издаден от Турския патентен институт.
Карабулут заяви, че по време на производствения процес ядките преминават през детоксикация.
"По време на производството ние гарантираме да запазим активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и да се отървем от цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", каза той.
Карабулут добави, че новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.
Лекарите от турския университет разработват и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата, а приходите от научните им разработки и патенти ще бъдат предназначени за стипендии на техните студенти./БГНЕС