Казахстан насърчава своя език пред руския

Казахстан полага нови усилия за увеличаване на дела на казахския език спрямо руския в медийния си пейзаж. Това се случва на фона на нарастващия скептицизъм по отношение на влиянието на Москва след инвазията в Украйна.

Казахският език е официалният език на бившата съветска република в Централна Азия, но руският също е признат и все още е широко разпространен сред население на страната, наброяващо около 20 милиона души.

"Проектозаконът за медиите предвижда увеличаване на дела на държавния език в телевизията и радиото от 50 на 70 процента", заяви министърът на културата Аида Балаева пред репортери в столицата, предаде АФП.

Законът се обсъжда от законодателите, но вероятно ще бъде одобрен от парламента, който се смята за лоялен към президента Касъм-Жомарт Токаев.

"Този преход ще се осъществява със скорост от пет процента годишно от 2025 г. нататък", каза Балаева, като се позова на правителствения план за насърчаване на казахския език след разпадането на Съветския съюз преди три десетилетия.

Казахстан, в който етническите руснаци съставляват около 15 % от населението, има дълга граница с Русия и поддържа тесни политически, икономически и военни връзки с Москва.

Той се стреми да засили връзките си със западните държави и Китай, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Съседен Киргизстан, където руският е признат език, прие подобно законодателство по-рано тази година.

Законът изисква от държавните служители в бившата съветска държава да владеят свободно киргизки език, а медиите да произвеждат 60% от съдържанието на местния език.

В Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - други бивши съветски републики в Централна Азия - руският език няма официален статут, но се използва от жителите и служителите. /БГНЕС