Казанджиев: 4 партии имат сходни разбирания, но различна подредба на енергийните приоритети

Приоритетите в сектор „Енергетика“на четирите партии – „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ – до голяма степен се споделят от всички енергийни експерти. Това заяви в интервю за БГНЕС Христо Казанджиев, коментирайки дискусията по тази тема, организирана по инициатива на ПП и домакинствана от Асен Василев.

Христо Казанджиев

Заради живото излъчване на дискусията са прозвучали и откровено популистки изявления.

„Много от нещата свързани с този популизъм не се отнасят към енергетиката, а са свързани със социалната сфера. Преди всичко става дума за безплатната електроенергия и разсрочените плащания. Това не е предмет на енергийна политика, а на социална политика“, подчерта експертът.

Казанджиев отбеляза, че всичките четири партии споделят едни и същи разбирания, но подредбата на приоритетите в енергийната сфера е различна.

„Има такъв народ“ изложи много ясно своята визия за развитие на енергетиката най-вече в изискването за създаването на стратегии в отделните направления, като декарбонизация, Зелената сделка и т.н.“, подчерта експертът.

Той обърна внимание на факта, че има и доста конфликти точки с изискванията на БСП за ревизия на Зелената сделка. „Споделям едно подобно мнение, но то трябва да бъде много внимателно премислено и да не влиза в противоречие на енергийната политика на ЕС“, смята Казанджиев.

Според него е очевидно, че със Зелената сделка много се избързва и с това се поставя под заплаха енергийните доставки, което се наблюдава от известно време. По тази причина е необходим един много внимателен подход.

„Споделените приоритети в по-малка или по-голяма степен кореспондират и при четирите партии“, отбеляза Христо Казанджиев.

Първото и основополагащо нещо, което ще определи основните цели в развитието на енергетиката е изготвянето на нова енергийна стратегия.

„Това е ключов документ, който трябва да обедини всички, които желаят енергетиката да се развива дългосрочно. Изборът на стратегия и цели ще бъде основополагащ“, посочи експертът.

Важно значение има и полемиката относно трансформацията на региона, в който е разположен комплексът „Мини Марица Изток“ – една невралгична тема за българското общество. „Много е важно как едно бъдещо правителство ще реши проблемите свързани с този преход“.

Друг сложен въпрос е свързан с развитието на ядрената енергетика.

„Дали това ще става с развитието на нови ядрени мощности, за което някои пледират, или концентриране усилията във вече съществуващата ядрена централа „Козлодуй“. Последното кореспондира със здравия разум“, подчерта Христо Казанджиев.

Той е категоричен, че има доста приоритети като политики и визия, които биха могли да обединят четирите партии в сферата на енергетиката.

„Всички се обединиха около изработването на механизми за компенсирането на разходите, които се плащат за високите цени на енергията. Това е една от темите, които би обединила всички, но най-вече изготвянето на нова енергийна стратегия. Тя ще определи целите и по този въпрос има консенсус, че такъв документ трябва да се разработи“, добави още Христо Казанджиев. /БГНЕС