Кейлъб Дресел завоюва 15-о злато от световни първенства

Американецът Кейлъб Дресел се поздрави с 15-ия си медал от световни първенства и втори в рамките на два дни, след като триумфира във финала на 50 м бътерфлай на шампионата на планетата в Будапеща. Останалите трима победители в неделя вечер спечелиха своите първи златни отличия. Италианецът Николо Мартиненги спечели на 100 м бруст, докато американката Алекс Уолш, на 200 м съчетано, и Тори Хъск, на 100 м бътерфлай, също взеха титли.

Сантос (л), Дресел (ц) и Андрю (д).

Дресел триумфира с време 22.57 сек. „В този спорт нищо не е дадено“, каза 25-годишният американец. На 42 години, вицешампионът Николас Сантос счупи собствения си рекорд за най-възрастен медалист от световно първенство. Бразилецът се пребори с Андрю Майкъл от САЩ с една стотна от секундата за сребърното отличие.

Мартиненги се възползва максимално от отсъствието на контузения Адам Пийти, за да ликува на 100 м бруст. Бронзовият медалист от Игрите в Токио миналата година финишира с 58.26, за да се справи с нидерландеца Арно Каминга, който повтори среброто си от Токио – трети остана американецът Ник Франк. Победното време бе с 1.38 сек извън световния рекорд на Пийти в дисциплината. Британецът сам е поставил 17-те най-бързи времена в историята на 100-те м бруст. Той спечели последните две олимпийски и три световни титли.

Уолш грабна първо злато на Световно първенство със стил. Американката, сребърна медалистка от Олимпиадата миналата година, остави зад себе си на 200 м съчетано австралийката Кайли МакКоун, носителка на две златни отличия в гърба в Токио, с 1.44 сек. 16-годишната американка Леа Хейс постави нов юношески рекорд и завърши трета. 33-годишната представителка на домакините Катинка Хошу, която защитаваше световната си титла в дисциплината, остана седма.

Николо Мартиненги.

В женските 100 м бътерфлай, Хъск продължи с великолепното си представяне от сериите за триумф във финала на дисциплината. Тя постави личен резултат от 55.64 сек, за да надвие френската надежда Мари Вател с половин секунда – подиумът бе допълнен от китайката Ифей Джан. /БГНЕС