Кейн счупи рекорда на Грийвс и донесе трите точки на Тотнъм срещу Сити

Тотнъм надви Манчестър Сити с минималното 1:0 у дома в дербито от 22-ия кръг на английската Висша лига. В северен Лондон "шпорите" се добраха до трите точки след ранната интервенция на Хари Кейн, който еднолично застана начело на реализаторската листа в клубната история, изпреварвайки легендата Джими Грийвс.

Хари Кейн (д) е третият футболист с поне 200 гола във Висшата лига след Уейн Рууни и Алън Шиърър.

Началото бе по-добро за тима на Антонио Конте, който днес не бе на резервната скамейка след претърпяна операция за отстраняване на жлъчен мехур. Домакините поведоха в 15-та минута, когато шампионите сбъркаха при разиграване в близост до наказателното си поле. Пиер-Емил Хойберг се пребори за топката, отклони я към Кейн, който не чака втора покана и хвърли в екстаз привържениците на Тотнъм. За капитана на националния отбор на Англия това бе попадение номер 267 с екипа на "шпорите", с което той изпревари легендата Джими Грийвс. В добавка, Кейн се превърна в третия футболист с поне 200 гола във Висшата лига - пред него са само бившите футболисти на Манчестър Юнайтед и Нюкасъл съответно Уейн Рууни (208) и Алън Шиърър (260). До края на полувремето резултатът остана непроменен.

След почивката възпитаниците на Пеп Гуардиола така и не успяха да променят статуквото, въпреки че в игра около 60-та минута влезе Кевин Де Бройне. Ерлинг Холанд не успя да се разпише във вратата на Юго Лорис, а домакините устискаха в последните минути, след като останаха в намален състав след втория жълт картон на Кристиан Ромеро. Така Тотнъм се реваншира за скорошното си поражение от "гражданите" с 2:4, когато водеше с 2:0 на почивката на "Етихад". Отборът на Конте е пети с 39 точки, на една от четвъртия Нюкасъл, с мач повече от "свраките". Сити не успяха да се възползват от грешната стъпка на лидера Арсенал, който вчера загуби визитата си на Евертън с 0:1, и остава на пет пункта от "артилеристите", при това с мач повече от Микел Артета и компания.

За Тотнъм предстои гостуване на Лестър идната събота, докато манчестърци приемат Астън Вила в опит да се върнат на победния път в битката за титлата. /БГНЕС