Кенет Мертен: Не участваме в избора на управляващи

Не участваме в избора на управляващи. Отговорност на българите е да избират, кой да бъде в управлението и кой да ги управлява. Това заяви посланикът на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен.

„Не осъществяваме контрол върху избора на когото и да било. Не се занимаваме с такива неща. Твърдо вярваме, че това е избор – в конкретния случай – на българския народ. Затова се провеждат избори, затова хората гласуват. Отговорност на българите е да избират кои да са техните лидери и кои да са в управлението. Ние сме готови да работим с тези, които българите изберат“, заяви посланикът на САЩ пред БНТ.

Посланик Мертен коментира позицията на „Възраждане“ относно американското влияние в страната. „Лидерът на „Възраждане“ очевидно е човек, който обича страната си и е много ревностен. Но трябва да кажа, че те разбират и обясняват нашето или моето влияние напълно погрешно. Не се занимаваме с такива неща, за които ни обвиняват. Ние защитаваме позиции. Така е във всяка страна. Това правят дипломатите: застъпват се за позициите на своето правителство. Понякога успяваме да убедим правителствата в страните домакини да подкрепят нашата позиция - било за резолюция на ООН, било за друга политика - а понякога – не. Нормално е“, каза той.

Американският дипломат високо оцени българската позиция за Украйна.

„Високо ценим всичко, което българското правителство направи в подкрепа на Украйна през последната година и половина. Също така оценяваме подхода на настоящето правителство, който можем да определим като по-решителен. Високо оценяваме това, което кабинетът обяви, че ще прави за Украйна. Мога спокойно да заявя, че сме много удовлетворени от ролята, която България играе“, отбеляза посланик Мертен.

Той определи като фалшива информация, че български войски ще бъдат изпращани да воюват в Украйна. „Разпространява се, за да сплаши хората не само в България, но и другаде“, каза дипломатът. Според него това просто не е вярно. „Не смятам, че изпращането на войници в Украйна е в дневния ред на когото и да било“, добави посланик Мертен.

Той заяви, че САЩ биха искали да видят по-малка зависимост от Русия в определени сфери, като енергетиката например.

„Напълно разбираме историческата значимост и роля, която Русия е изиграла, например за независимостта на България. Не искаме да изтриваме или омаловажаваме това. Нашият проблем не е с Русия. Русия е допринесла много за света в областта на науките и изкуството. Има изключителен принос в културата изобщо. Но властта в Русия предприе стъпки, които остро осъждаме и считаме за опасни за всички ни, по цял свят. Нашата цел е да се гарантира, че властта ще си понесе последиците - и агресията няма да бъде допусната повече“, каза посланик Мертен.

Той определи отношенията САЩ-България като партньорство между равни: „Имаме щастието България да е наш партньор и съюзник. Работим в много сфери заедно, сътрудничим си в НАТО, споделяме много общи цели с България като част от ЕС“

Посланикът засегна и темата за българо-македонските отношения. „Бихме искали и в двете държави да се направят стъпки за намаляване на тона на реториката. Така че да могат да се водят още разговори как различните виждания на България и Северна Македония да бъдат разрешени по разумен и организиран начин“, заяви посланик Мертен. /БГНЕС