Кенет Мертен: Важно е гражданите да имат достъп до висококачествена здравна грижа

Важно е да гарантираме гражданите да имат достъп до висококачествена здравна грижа. Това е приоритет на всички държава, за да процъфтява обществото.

Това заяви посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен на конференцията „За по-устойчива здравна система на България“, организирана от Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и Американската търговска камара в България, предаде репортер на БГНЕС.

Посланик Мертен отбеляза, че повечето държави по света отделят огромен ресурс за здравеопазване. „Според изчисленията 8% от БВП отиват за здравеопазването“, подчерта той и посочи, че е необходима тясна координация между държавата, частния сектор и доставчиците на здравни услуги.

Американският посланик добави, че тази координация изисква открито споделяне на мнения между всички заинтересовани страни. „Заинтересованите страни в здравния сектор могат да помогнат на държавата за това какво трябва да се промени, за да може обществото да може да има навременен и бърз достъп до здравни грижи“, каза той.

Посланик Мертен подчерта, че общественото здраве е изключително важен приоритет и на американската външна политика. „САЩ се ангажира с по-нататъшно партньорство с България за развиване на перспективна здравна грижа“, заключи той.

Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на ФРГ в България, каза от своя страна, че здравеопазването е много сложна тема. Според нея фармацевтичният сектор трябва да стане по-атрактивен и по-конкурентноспособен. „Има предложение от Белгия за закон за критично важните лекарствени средства в Европа, което ще намали зависимостта ни от големи производители извън Европа, като Индия и Китай“, съобщи тя.

Планк отбеляза, че Германия също работи по своя национална стратегия, включително ускоряване на клиничните изпитвания. „Бихме искали да станем свидетели на бързо развитие в най-новите технологии, въвеждане на нови цифрови инструменти“, заяви тя.

„Искам да подканя българското правителство да инвестира в подобна инфраструктура, да използва данните в областта на здравеопазването и да използва всички налични инструменти за постигането на тази цел“, призова посланик Планк.

Н.Пр. Реймънд Фурер, посланик на Конфедерация Швейцария в България, отбеляза, че здравеопазването е най-голямото благо, с което разполага човекът. „Това изисква сътрудничество между много различни страни с оглед на постигането на добри резултати“, каза той.

По думите му превенцията и достъпността са изключително важни. „Превенцията е по-добра от лечението и тук ние сме застъпници за един по-здравословен живот, защото това има потенциал да намали бъдещите разходи. Швейцария се опитва да допринася за превенцията и повишаването на здравната култура при младите хора“, открои Фурер.

Швейцарският посланик допълни, че иновацията е от ключово значение за функционирането на всички системи. „Дигитализацията е инструмент, тя е навсякъде около нас и ние трябва да използваме всички нейни възможности. Предизвикателството е да намерим правилния начин да се възползваме от тези възможности като зачитаме конфиденциалността на личните данни“, каза той.

Фурер съобщи, че днес в Швейцария 12% от БВП се заделят за здравеопазване, или това е повишаване с 5% само за 10 г. „Здравеопазването трябва да бъде разглеждано от системна гледна точка. В този диалог трябва да участват много страни и да се отчитат различни фактори, трябва да има прозрачност, отчетност и отговорност“, заяви той.

Посланикът на Конфедерация Швейцария подчерта, че превенцията е част от намирането на правилния път към подобряването на здравеопазването на България и е в полза на българите. /БГНЕС