Кери: Войната не е оправдание за използването на въглища

Пратеникът на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери предупреди, че войната в Украйна не трябва да се използва като извинение за удължаване на глобалната зависимост от въглищата.

В изказване пред Би Би Си Кери разкритикува редица големи държави, че не изпълняват обещанията, които са дали на срещата на върха за климата COP26.

Дипломатите, отговарящи за климата, се срещат отново днес в Бон, докато новите опасения за енергийната сигурност растат.

Ако страните разширят зависимостта си от въглищата в отговор на войната, тогава "сме обречени", каза Кери.

Крехкото единство, демонстрирано в Глазгоу през ноември миналата година, вероятно ще бъде подложено на изпитание в Бон, тъй като страните се справят трудно с последствията от руската инвазия в Украйна и с кризата с издръжката на живота на гражданите си.

"Все още можем да спечелим битката с парниковите газове", каза бившият сенатор, но това ще изисква "цялостно повишаване на усилията на страните по целия свят".

Призивът на Кери беше подкрепен от водещ украински учен, който призова делегатите да ускорят отказа си от изкопаемите горива.

Д-р Светлана Краковска заяви, че петролът и газът са "подбудители на войната".

Днешната среща в Бон, която ще продължи до края на следващата седмица, е много по-малка от COP26 и има предимно технически характер. Тя се провежда между големите конференции в Глазгоу и COP27, която ще се проведе в Египет. /БГНЕС