Кестенът – цар на есенните изкушения

Никой не може да устои на миризмата на печени кестени, продаващи се по улиците през есенните дни. Толкова енергия, витамини, нишесте в толкова малко тяло, възкликват чревоугодниците по повод ароматния печен кестен. Когато става въпрос за кестена, мнозина, въпреки прекрасния му вкус, се замислят за линията си. Повечето хора обаче грешат, считайки кестените за висококалоричен продукт.

Кестенът е особено ефективен срещу анемия, тъй като е отличен източник на желязо и тъй като се усвоява лесно, се препоръчва за страдащи от стомашно-чревни заболявания, пише македонският портал Арт Кухня.

Диетолозите също го препоръчват. Кестенът запълва изразходваните енергийни запаси в организма, осигурява надежден прием на висококачествени минерали, дава сила и необходимата на мускулите издръжливост, укрепва имунитета и е ефективен в борбата срещу анемията.

Може да се яде варен, печен, пържен, като пюре или под формата на брашно за приготвяне на сладкиши. Трябва да се консумира само когато е напълно узрял, добре сварен или печен. При неговата консумация е добре да се знае една любопитна подробност - той трябва да бъде единственото ви хранене, т.е. избягвайте комбинации с други храни, за да се усвои по-лесно. /БГНЕС