Кестенът е особено ефективен срещу анемия, тъй като е отличен източник на желязо и тъй като се усвоява лесно, се препоръчва за страдащи от стомашно-чревни заболявания, пише македонският портал Арт Кухня.
Диетолозите също го препоръчват. Кестенът запълва изразходваните енергийни запаси в организма, осигурява надежден прием на висококачествени минерали, дава сила и необходимата на мускулите издръжливост, укрепва имунитета и е ефективен в борбата срещу анемията.
Може да се яде варен, печен, пържен, като пюре или под формата на брашно за приготвяне на сладкиши. Трябва да се консумира само когато е напълно узрял, добре сварен или печен. При неговата консумация е добре да се знае една любопитна подробност - той трябва да бъде единственото ви хранене, т.е. избягвайте комбинации с други храни, за да се усвои по-лесно. /БГНЕС