Кевин Спейси: Антигероят от екрана и „любимец“ на #MeToo днес отново се изправя пред съда

Кевин Спейси изгради страхотна актьорска кариера, играейки опасни, мрачно харизматични антигерои в хитове от "Обичайните заподозрени" до "Къща от карти" - преди смущаващи твърдения за личния му живот да я сринат.

Двукратният носител на "Оскар" с пронизващ, хипнотизиращ чар първо усъвършенства уменията си на сцената, а след това направи големи касови хитове като баща на средна възраст, който желае тийнейджърка в "Американски прелести", сериен убиец в "Седем" и злодея в "Завръщането на Супермен".

Но 63-годишният Спейси почти не е виждан, освен в съдебните сгради, от 2017 г. насам, когато беше сред първите звезди, попаднали в глобалната разплата #MeToo, обвинен в сексуално посегателство от няколко млади мъже. Той отрича твърденията.

Роден в Ню Джърси през 1959 г., Кевин Спейси Фаулър израства в Калифорния, където за кратко посещава и е изгонен от военно училище. Наскоро Спейси говори в съда за проблемното си детство с баща, когото описва като "бял супремасист" и "неонацист", който не харесвал гейовете и не оценявал интереса на сина си към театъра. Въпреки това през 1979 г. младият Спейси постъпва в елитното училище за сценични изкуства "Джулиард" в Ню Йорк. Най-големият сценичен успех на Спейси идва през 1986 г. в ролята на Джак Лемън в постановката на "Дългият път на дена към нощта". Първата му филмова роля е малка роля на крадец в метрото през същата година в "Heartburn" на Майк Никълс, режисьор, за когото Спейси е работил преди това като дубльор в пиеса на Бродуей. Дуетът се събира отново за хитовия филм от 1988 г. "Работещо момиче".

Спейси се впуска и в телевизията и печели признание за ролята на параноичен и психотичен млад престъпен бос в "Wiseguy".

Това дава тон за поредица от черни холивудски хитове, чиято кулминация е през 1995 г., когато Спейси се появява в ролята на фанатичен сериен убиец във филма на Дейвид Финчър "Седем" и изиграва мистериозен гангстер в "Обичайните заподозрени" - роля, която му носи първия "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля. В средата на 90-те години на миналия век Спейси изиграва също амбициозен, злонамерен прокурор във "Време за убиване".

Успехът на Спейси на големия екран се затвърждава с "Американски прелести" от 1999 г., в който той играе сексуално разочарован баща, който се опитва да избяга от трудностите в предградията и е обсебен от приятеля на дъщеря си тийнейджърка. Той печели втория си "Оскар" - този път за най-добър актьор - и филмът получава пет награди "Оскар", включително за най-добър филм.

През следващите години Спейси за кратко се насочва към по-нежни филмови роли, включително романтична главна роля в "Предай нататък" с Хелън Хънт и странната научно-фантастична мистерия "K-PAX". Резултатите са смесени.

Междувременно продължаващият да печели награди за сценични изпълнения в пиеси като "Изгубени в Йонкърс" и "Леденият човек идва", обявява през 2003 г., че ще поеме поста артистичен директор на лондонския „Олд Вик“. Десетгодишният мандат на Спейси в историческия театър ще получи широко признание. Той участва и привлича актьори и режисьори от "А" листата в разнообразни и дръзки постановки, като с удоволствие играе "Ричард III" на Шекспир и поставя американски класики от Юджийн О'Нийл, Артър Милър и Тенеси Уилямс. През този период той отново доминира на големия екран в ролята на злокобния Лекс Лутър в "Завръщането на Супермен".

През 2013 г. Спейси помогна за старта на холивудската стрийминг революция, като пое главната роля в първия в историята на Netflix голям ексклузивен сериал "Къща от карти", в ролята на безмилостен американски конгресмен, който не се спира пред нищо, за да стане президент. Сериалът се превърна в културен феномен. Това беше първият сериал, който беше номиниран и спечели наградата "Еми", и постави началото на ерата на гледането на стрийминг филми.

Но през октомври 2017 г. империята на Спейси бързо започва да се разпада.

Едва три седмици след като избухнаха обвиненията в #MeToo срещу Харви Уайнстийн, Спейси също беше засегнат от обвинения в сексуално насилие. Актьорът Антъни Рап беше първият, който излезе с публично изявление, твърдейки, че като 14-годишен е бил нападнат от Спейси на парти в Ню Йорк през 1986 г. Спейси бързо се извини, но си навлече критики за това, че се опита да прикрие историята, като най-накрая потвърди, че е гей - публична тайна в Холивуд от години. В рамките на един месец Спейси беше обвинен в нападение от няколко мъже в САЩ и Великобритания, отказа се от Netflix и беше зашеметяващо отстранен в последния момент от филма "Всичките пари на света". Режисьорът Ридли Скот и студиото Sony Pictures побързаха да презаснемат сцените на Спейси само два месеца преди премиерата на филма.

Оттогава насам Спейси рядко се появява на публични места, с изключение на съдебни заседания, на които той отрича всички обвинения в сексуално насилие.

През 2019 г. обвиненията за нападение срещу актьора бяха свалени в Масачузетс. През октомври нюйоркски съд отхвърли иска на Рап за 40 млн. долара за сексуално посегателство.

А днес той трябва да се яви в съдебна зала в Лондон по нови обвинения в сексуално посегателство във Великобритания, по които пледира невинен. /БГНЕС, АФП