Кевин Спейси отрече в съда обвиненията в сексуално насилие

Холивудският актьор Кевин Спейси отрече "категорично" твърденията, че е извършил сексуално посегателство срещу трима мъже. Американската звезда се яви днес в лондонски съд, за да му бъдат повдигнати обвинения.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам го освободи под гаранция до следващото изслушване, насрочено за 9:30 ч. (08:30 ч. по Гринуич) на 14 юли в съда в Южен Лондон.

62-годишният Спейси излезе усмихнат от сградата на съда, но не направи никакъв коментар пред тълпата от чакащи репортери, фотографи и телевизионни камери.

По време на изслушването, продължило 28 минути, не бяха направени официални изявления. Адвокатът му Патрик Гибс заяви пред съда: "Г-н Спейси категорично отрича да е извършил каквото и да било престъпление по този случай.”

Съдията оттегли официално заповедта за арест, издадена преди две седмици, след като чу, че двукратният носител на "Оскар" е пристигнал в Лондон в понеделник, за да се яви лично.

"Казаха ми, че сте сътрудничили на властите в Ню Йорк и доброволно сте присъствали на това производство тук днес", каза му съдията.

В Англия и Уелс първото явяване в магистратските съдилища е предимно процедурно, като прокурорите излагат обвиненията, а съдията определя гаранцията.

Обикновено обвиняемите не са задължени да правят официални изявления. По-сериозните дела се изпращат в Кралския съд, където съдиите имат по-големи правомощия за произнасяне на присъди.

Кралската прокуратура заяви миналия месец, че е разрешила срещу Спейси да бъдат повдигнати обвинения.

Първите две обвинения в сексуално посегателство датират от март 2005 г. в Лондон и засягат един и същ мъж, който сега е на 40 години.

По третото обвинение се твърди, че през август 2008 г. в Лондон актьорът е извършил сексуално насилие срещу мъж, който сега е на 30 години.

Четвъртото обвинение за сексуално посегателство се твърди, че е извършено в Глостършир, Западна Англия, през април 2013 г. срещу трети мъж, който сега е на 30 години.

Нито една от предполагаемите жертви не може да бъде идентифицирана съгласно английското законодателство.

Ограниченията за отразяване не позволяват на медиите да навлизат в подробности относно обвиненията, за да се избегне предубеждаване на журито по време на евентуален съдебен процес.

След съобщението на прокуратурата миналия месец Спейси заяви, че е "разочарован" от решението.

В изявлението си обаче той каза: "Ще се явя доброволно в Обединеното кралство веднага щом това бъде организирано и ще се защитавам срещу тези обвинения.”

БГНЕС припомня, че между 2004 и 2015 г. Спейси беше артистичен директор на лондонския Old Vic Theatre. 62-годишният актьор и режисьор, спечелил два награди "Оскар", беше в центъра на шумен скандал в САЩ през 2017 г., след като американският актьор Антъни Рап го обвини в сексуален тормоз, за който се твърди, че е извършен преди около 30 години. По-късно още около 30 души отправиха подобни обвинения. Заради скандала актьорът остана без работа и всъщност се озова в положението на отхвърлен от обществото. /БГНЕС