КЕВР: Няма да има рязко поскъпване на парното, водата и тока

Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и енергийните доставчици, няма да бъде допуснато рязко повишаване на цените, увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Иванов бе изслушан в парламента по настояване на депутатите от „Изправи се! Мутри вън!“, а от партията настояваха той да отговори на обществените тревоги за предстоящото от 1 юли увеличение на цената на парното и електрическата енергия, както и за бизнесплановете на ВиК дружествата, определящите цените на водата за следващите 5 години.

„Всяка година енергийните дружества предлагат големи повишения. Някои твърде странни, но КЕВР ги приемат единствено като информационна база по един напълно критичен начин. Защитаваме обществените интереси без да фалират енергийните дружества“, заяви от трибуната Иван Иванов, обяснявайки как работи енергийният регулатор.

Според Мая Манолова от ИМВ обаче в своята работа регулаторът не е дал ясен знак на обикновените хора, че може да осигурява баланс между интересите им като потребители и интересите на енергийните дружества.

От своя страна Иван Иванов припомни, че през отминалата година топлофикационните дружества са поискали средно повишение на цената от над 40%, а електроенергийните – с над 20%. Всички те обаче са били отхвърлени от комисията, а повишението е било много по-малко.

„Предупредили сме дружествата, че по никакъв начин разходи, които не са били необходими, няма да бъдат признавани“, каза още Иванов, който за пореден път увери, че няма да има рязко повишаване на цената на природния газ, тока и парното. /БГНЕС