КЕВР утвърди цена за природния газ от 94,54 лв./MWh без такси

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh - без такси и акциз.

Поскъпването е с над 35%.

"Булгаргаз" иска ново увеличение на газа, цената от 1 октомври да стане 80,28 лв./MWh

В решението на Комисията е приета предложената на 01.10.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Илиян Василев: Лични интереси удовлетворят желанията на „Газпром“

В решението на регулатора е записано, че увеличената цена на природния газ за м. октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%. По данни на „Булгаргаз“ ЕАД цената, която дружеството предлага за българския пазар е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

На пресконференция преди КЕВР да оповести решението за шоковото поскъпване на синьото гориво директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че са много факторите, които се отразяват на цената - в следствие на изпразнените газохранилищата през миналия есенно-зимен сезон и за това, че след пандемията икономиката е започнала бързо да се възстановява, недостигът се дължи и на недостатъчните доставки към Европа. Като друга причина за увеличението на цените на синьото гориво той посочи, че от началото на годината увеличението на петрола е около 60%. Това също се отразява на цената на природен газ.

В България до 10% от електроенергията с произвежда от газ. Страната е на 100% зависима от вноса, каза още директорът на „Булгаргаз” и добави, че има съмнение, че през зимата нагнетените количества няма да достигнат. /БГНЕС