КФОР ще проведе военни учения в Косово

Мисията на КФОР обяви, че ще проведе рутинни военни учения край Шари и край манастира Дечан на 5 и 7 септември, съобщи N1.


Чрез съобщение за пресата манастирът Дечан уточни, че ученията ще бъдат проведени от многонационалното Западно регионално командване, а фокусът ще бъде "върху процедурите и подготовката на оперативната готовност на подразделението".

Войници и техника на KFOR през този период ще бъдат разположени в района на Крушева и манастира Дечан. Дейностите по обучението ще включват както дневно, така и нощно придвижване.

"Ще има и конвои от военни превозни средства, съставени от тежко инженерно оборудване, които ще се движат по главните и второстепенните пътища в района", се казва в изявлението.

От КФОР заявиха, че ученията се провеждат, за да се осигури навременна и безопасна реакция "винаги, когато е необходимо".

"КФОР се стреми да осигури минимално въздействие върху цивилното население през целия период на обучението и търси съдействието на местните общности по време на тази дейност."

Още на 4 до 6 юли КФОР проведе рутинни военни учения в осем общини в западната част на страната.

Според прессъобщението ученията са били от страна на многонационалния контингент, като целта им е била да се подобри готовността и подготовката на подразделенията.

Подчертава се също, че КФОР се стреми да осигури минимално въздействие върху цивилното население и да ограничи всякакви нарушения на търговските дейности.

В допълнение към тези задачи KFOR разработва и инициативи за изграждане на капацитет съвместно с организациите за сигурност в Косово, като например постепенното прехвърляне на охраната на обекти на религиозното и културното наследство към косовската полиция. /БГНЕС