„Х“ е глобен с 350 000 долара за забавяне при предаването на записите на Тръмп

Компанията „X“ е глобена с 350 000 долара за неспазване на съдебна заповед относно акаунта на бившия президент Доналд Тръмп, стана ясно от новопубликувани съдебни документи.


Становището от 34 страници на тричленен съдебен състав при Апелативния съд на САЩ във Вашингтон разкри, че специалният адвокат Джак Смит е получил заповед за претърсване на акаунта на Тръмп в „Х“ през януари във връзка с продължаващото наказателно разследване относно бунта в Капитолия от 6 януари 2021 г, предаде Анадолската агенция.

В документите се излагат подробности за директивите, връчени на ‚Х“ от съда.

"Окръжният съд издаде заповед за претърсване по наказателно дело, като нареди на жалбоподателя „Х“ да предостави на правителството информация, свързана с акаунта в @realDonaldTrump", се казва в становището. "Заповедта за претърсване беше връчена заедно със заповед за неразкриване на информация, която забраняваше на „Х“ да уведомява когото и да било за съществуването или съдържанието на заповедта."


Констатациите показват, че компанията „е забавила представянето на материалите, изисквани от заповедта за обиск", и не ги е предала навреме.

„Въпреки че в крайна сметка „Х“ се съобрази със заповедта, не представи изцяло исканата информация до три дни след крайния срок, определен от съда", според комисията. "По този начин окръжният съд призна „Х“ за виновна за неуважение и наложи санкция в размер на 350 000 долара за забавянето“.

В жалбата си социалната мрежа твърди, че заповедта за неразкриване на информация е нарушила Първата поправка и Закона за съхраняваните съобщения, че районният съд е трябвало да спре изпълнението на заповедта за обиск до решаване на възраженията на компанията срещу заповедта за неразкриване, както и че районният съд е злоупотребил с правото си на преценка. /БГНЕС

Тагове: