Хънт и Джавид със заявка за премиерския пост на Обединеното кралство

Бившият британски външен министър Джеръми Хънт и бившият здравен министър Саджид Джавид обявиха намеренията си да издигнат своите кандидатури за премиерския пост на Обединеното кралство. И двамата кандидати обявиха намеренията си пред в. "Телеграф".

"Аз съм единственият основен кандидат, който не е служил в правителството на Борис Джонсън. Посочих какво се е объркало много преди другите основни претенденти и не защитавах това, което не може да бъде оправдано. Следователно, ако ме избере, Консервативната партия изпраща сигнал до тези избиратели, че сме се вслушали в техните опасения и сме се променили. Това е най-важното нещо, което трябва да направим сега - да възстановим доверието", каза Хънт.

На свой ред Джавид заяви: „Ще се кандидатирам за лидер на Консервативната партия и за министър-председател на нашата велика страна. Мисля, че малко се отклонихме от пътя през последните няколко години, опитвайки се да направим малко от това, малко от онова. И хората не знаеха какво всъщност ще направят консерваторите за (тях)".

Борис Джонсън, който замени Тереза Мей на премиерския пост през 2019 г., обяви на 7 юли, че се оттегля като премиер и лидер на Консервативната партия. Той ще изпълнява функциите си до назначаването на нов ръководител на кабинета. Своите кандидатури вече обявиха бившият министър на финансите Риши Сунак, министърът на транспорта Грант Шапс и новият министър на финансите Надим Захави. /БГНЕС