Хърватия се въоръжава: най-големите инвестиции в армията след войната

През последните две години Хърватия е сключила договори на стойност 1,3 милиарда евро за доставка на оръжия, военно оборудване и изграждане на военна инфраструктура, според данни, получени за „Jutarnji list“ от Министерството на отбраната и събрани от публично достъпни източници.

Голям завой

След войната това е най-голямата инвестиция в хърватската армия за толкова кратък период от време. През този период бяха закупени бойни самолети, превозни средства Bradley, противовъздушна система с малък обсег, полева военна болница Role 2B, голямо количество противотанкови ракети Spike, кораби за HRM и бяха осъществени голям брой инфраструктурни проекти. С изпълнението на всички тези проекти за оборудване много оспорваният Марио Банозич влиза в категорията на най-успешните министри на отбраната. Става дума за голям завой, който правителството прави във връзка с оборудването на хърватската армия.

Допреди няколко години на Министерството на отбраната и на армията се гледаше предимно като на ненужен разход, а бюджетите им се използваха при ребалансиране на бюджета, за да се вземат средства от тях и да се разпределят към други министерства. В такава атмосфера Генералният щаб по правило се занимаваше с въпросите колко струва нещо, а не какво им трябва.

Преди няколко години ситуацията в правителството се промени напълно и премиерът каза на войниците, че те трябва да кажат какво им трябва и да не се занимават с разходите. С такова отношение най-накрая започна стратегическото оборудване на хърватската армия.

Разбира се, най-голямата част от горепосочените средства е предназначена за закупуването на 12 бойни самолета Rafale със симулатор и въоръжение. За това са заделени 990 млн. евро. Към тази сума трябва да се добавят разходите за обучение на пилоти, ДДС, разходите за оперативна съвместимост с НАТО, разходите за изграждане на хангари и др. Като част от пакета за въоръжение са закупени ракети въздух-въздух MICA RF и MICA IR с обсег от 30 до 50 километра и най-новите версии. В медиите беше публикувана информация, че хърватският оръжеен пакет Rafale включва и крилата ракета с обсег около 500 километра, което никога не е отречено. В началото на тази година беше договорен вторият по големина проект - закупуването на бойни бронирани машини Bradley M2A2 DOS. Договорени са общо 89 автомобила, от които 62 ще бъдат модернизирани и оборудвани за Сухопътните войски. Пет автомобила са предназначени за обучение, а 17 са за резервни части. Модернизацията на превозните средства ще се извърши в Славонски брод. Общата стойност на проекта е около 184 милиона евро, от които Хърватия плаща около 136 милиона евро, а останалата сума е дарена на САЩ. Освен това американците даряват около 10 милиона евро за модернизация на превозни средства. Въоръжени са с 25 мм оръдие и 7,62 мм картечница. Пакетът включва и голям брой противотанкови ракети TOW.

Договор с Франция

Тази есен остана незабелязана новината, че правителството одобри закупуването на военно-полева болница Roll 2B за подпомагане на подвижната пехотна бригада на Сухопътните войски, но и за подпомагане на граждански институции в кризисни ситуации. Това е изключително важен проект, за който се говори в армията почти десет години и сега най-после се реализира в сътрудничество със САЩ. Общата стойност на договора е над 5,5 милиона евро, от които Министерството на отбраната плаща около 4 милиона.

За липсата на ПВО се говори от поне 15 години, но нищо не се прави. Сега закупуването на противовъздушната система с малък обсег на действие Mistral 3 на стойност 71 милиона евро е договорено с Франция като стратегически партньор, като тази страна дари на Хърватия редица пускови установки за защита на базата Pleso, където самолетите Rafale ще бъдат разположени.

През последните две години и половина бяха закупени противотанкови ракети Spike за автомобили Patria на стойност 1,6 милиона евро, различни видове боеприпаси за около 2,7 милиона евро, снайперски пушки на стойност около 200 000 евро и пушки VHS и пистолети HS за около 900 000 евро. Направена е ревизия и на цистерни за 900 000 евро.

Според съобщенията на Министерството на отбраната до края на годината ще бъде договорена покупката на радиоустройства Takrad от местната компания RIZ на стойност половин милион евро. Ще бъде реализирана и покупката на шест високоскоростни патрулни катера на стойност малко над един милион евро. От тези шест, Съединените щати трябва да дарят три кораба.

Около 19 милиона евро са похарчени за изграждане на инфраструктура през посочения период. Това включва, наред с други неща, изграждането на два хангара за настаняване на хеликоптери Black Hawk, обзавеждането на хотел и изграждането на конгресен център във Военната академия, както и обновяването на казармите в Петриня и Вараждин. /БГНЕС