Хърватски министър: Президентът ни орезили пред България и Украйна

Хърватският министър на външните работи и по европейските въпроси Гордан Гърлич Радман категорично се разграничи от поведението на президента Зоран Милованович, който определи Украйна като "най-корумпираната страна в света", предаде БГНЕС.

"Призовавам всеки един министър от нашето правителство публично да се разграничи от Милованович и да подчертае, че това не е официалната политика на правителството ни", каза Радман пред държавната агенция Хина. Според него "в Украйна има инициатива, която предвижда Милованович да бъде обявен за персона нон грата". "Става въпрос за опит за дестабилизация на правителството, който нанесе огромни репутационни щети на страната в света".

Дипломат №1 на Загреб припомни, че "Милованович е успял да скара Хърватия с много държави и поради неговото поведение хърватските посланици в България, Австрия, Унгария и Босна и Херцеговина са били викани в министерствата на външните работи".

На 25 януари Милованович заяви следното: Украйна няма място в НАТО, защото става въпрос за една от най-корумпираните държави в света, а през 2014 г. президентът Виктор Янукович е бил изхвърлен от власт с военен пуч. Според него кризата по руско-украинската граница се дължи на американската вътрешна политика. Хърватският премиер Андрей Пленкович публично се извини на властите в Киев за изявлението на Милованович и подчерта, че "то няма нищо общо с политиката на кабинета в Загреб".

БГНЕС припомня, че на 19 май 2021 г. в българското МВнР бе извикан посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац поради изявлението на Зоран Миланович след срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран, в което той отправя остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония. /БГНЕС