Хърватският президент за победата на Вучич: Сърбия ще затъва икономически

Хърватският президент Зоран Милованович поздрави сърбския си колега Александър Вучич за неговата изборна победа и втория спечелен мандат.

"Поздравявам победителите. При всичките деформации на демокрацията, не съм аз този, който решава. Това е решение на техните избиратели и граждани. Аз им честитя за това", каза Милованович по време на Хърватско-американския форум, който се проведе в Загреб, предаде БГНЕС.

Милованович се обяви за сътрудничество със Сърбия, но уточни, че Сърбия сама трябва да реши къде ще бъде. "Сърбия трябва да реши дали географски принадлежи на запад, но по отношение на политическата география тя сама решава", каза още Милованович. Попитан каква е неговата прогноза за бъдещето на Сърбия хърватският президент отговори: "Аз предвиждам по-нататъшно икономическо затъване на Сърбия".

Според него Сърбия води хамелеонска политика.

"Обичаме Русия, но за Русия Сърбия е някаква мърлява запетайка в края на текста... Сърбия сама трябва да реши къде се намира. Тя членува в "Партньорство за мир", а не във Варшавския пакт. Участва в съвместни военни обучения със западните страни. От Запада получава военна помощ, а от Русия купува военна техника. За мен тук става въпрос за тотална колективна заблуда. Не искам да навлизам в генезиса за симпатията на Сърбия към Русия, където има-няма и петима души, които да говорят правилно руски. Тук става въпрос за някакъв инат, но с инат много малко неща се постигат в политиката", каза още Милованович.

Според него "сърбите са отделна политическа категория". "При тях има талант, чар, но понякога и самоунищожение. Аз искам да имам нормални съседи, а не хора, които да се хвалят, че са купили втора употреба самолети и да се състезават с Хърватия, кой е по-силен“, каза в заключение Зоран Миланович. /БГНЕС