„Хъшове“ на Морфов с "премиера" на първата ни сцена и изложба във фоайето на театъра

„Хъшове“, драматизацията на Александър Морфов на повестта „Немили недраги", тази вечер има своя повторна премиера, макар и след представление номер 300, играно на първата ни сцена, предаде репортер на БГНЕС.

Преди началото на постановката, публиката има възможност да разгледа фотографската изложба на Стефан Н. Щерев с едноименното заглавие. Черно-белите фотографии ще останат подредени в голямото фоайе на Народния театър "Иван Вазов" в продължение на един месец.

БГНЕС припомня, че въпреки огромната си популярност сред българската публика, през последните години „Хъшове“ падна от афиша на Народния театър заради конфликт между Морфов и бившия директор на театъра Мариус Донкин, поради който не се играха и други представления на режисьора, радващи се на голям интерес, като „Полет над кукувиче гнездо“ и „Дон Жуан“.

В разгара на спора от тогавашната управа на театъра обясниха, че спектакълът, режисиран от Александър Морфов повече от 17 години няма уредени авторски права на музиканти, изпълняващи музиката. От своя страна режисьорът отговори, че докато Донкин е директор, хъшовете няма да стъпят на сцената и го обвини, че не е включил най-емблематичното произведение на Иван Вазов в общонационално турне на трупата в чест на годишнината от смъртта на писателя.

БГНЕС припомня още, че премиерата на „Хъшове“ на Александър Морфов е на 22 октомври 2004 г., като спектакълът бързо се превръща в сензация и пълни залите повече от 15 години, а през 2019 г. се изигра юбилейното представление номер 300 на постановката. /БГНЕС