Хайко Маас нарече дразнещ и разочароващ подхода на САЩ по случая с подводниците

Германският външен министър Хайко Маас, който е развил тесни връзки с администрацията на американския президент Джо Байдън, изрази солидарност във вторник с Франция за отмяната от страна на Австралия на мащабен договор за подводници, съобщи АФП.

"Разбирам гнева на нашите френски приятели", каза Маас пред репортери в ООН, където лидерите се срещат за Общото събрание.

"Това, което беше решено, и начинът, по който беше решено, бяха дразнещи и разочароващи, и не само за Франция", каза той. "Това, което виждаме, прави нещата много по-сложни и мисля, че това ще остане така известно време."

Маас, подобно на много европейци, не е скрил радостта си от победата на Байдън срещу Донабл Тръмп, заклет привърженик на едноличните решения, който открито критикуваше напускащия германския канцлер Ангела Меркел по редица въпроси, включително имиграцията.

Но „никога не съм имал никаква илюзия, че няма да имаме проблеми с новия американски президент“, каза Маас.

"Трябва да обмислим в Европа начините за укрепване на европейския суверенитет. В крайна сметка от нас зависи да го направим или не."

Франция беше вбесена миналата седмица, когато Австралия отмени договор за над 50 млрд. евро за конвенционални подводници, заявявайки, че иска да се сдобие с американски ядрени подводници, когато влезе в нов съюз със САЩ и Великобритания. /БГНЕС