Хайко Маас: Плащанията за Афганистан да се възобновят, но с условия

Правителството на Германия възнамерява да възобнови изплащането на средства за развитието на Афганистан, ако радикалното движение „Талибан”, което пое управлението на страната, изпълни редица условия. Преди всичко, в новосформираното правителство не трябва да влизат само талибани, предупреди външният министър Хайко Маас преди консултациите с колегите си от ЕС в Словения.

Хайко Маас, външен министър на Германия

Освен това в Афганистан трябва да се спазват човешките права и по-специално правата на жените, а страната не трябва да се превръща в „крепост на тероризма”.

„Заради затворените граници голяма част от хората … не могат да напуснат Афганистан”, припомни германският външен министър и подчерта необходимостта от диалог с талибаните по този въпрос.

Маас призова европейските партньори да се обединят около усилията за решаване на проблемите и да вземат бързи решения, ако ЕС иска да играе някаква роля в урегулирането на кризата.

„В Афганистан имаме нова реалност, независимо дали това ни харесва или не. И нямаме повече време да си ближем раните”, подчерта той.

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел също заяви, че е необходим диалог с талибаните „за решаването на практически проблеми”. Става въпрос преди всичко за извеждане от страната на хора, които имат нужда от защита. Истинско политическо признаване може да последва едва тогава, когато „Талибаните” започнат да действат в съответствие с ценностите на ЕС, подчерта Борел.

Александър Шаленберг, външен министър на Австрия

Външният министър на Австрия Александър Шаленберг заяви, че очаква „много конкретна обща позиция”. По думите му, по отношение на талибаните става въпрос не за аванс на доверие, а за „кредит на недоверие”. Той призова да се прави разлика между диалог с талибаните за решаването на технически проблеми и възможността за преговори с тях като легитимни представители на държавата. Шаленберг се обяви срещу това ЕС да приеме бежанци от Афганистан.

„Трябва да проявим предпазливост какви сигнали изпращаме към региона”, подчерта той.

На обратната позиция е Люксембург, чийто външен министър Жан Аселборн заяви, че ЕС задължително трябва да приеме афганистанци. Някои европейски правителства вярват, че Европа може да оцелее само ако приеме възможно най-малко бежанци, каза той. „В тази ситуация трябва да покажем готовността си да помогнем на хората в Афганистан, които се борят за живота си“, подчерта Аселборн.

Срещата на външните министри на ЕС в Словения продължава и днес. Една от темите ще бъде политиката спрямо Китай на фона на опитите на Пекин да заздрави влиянието си в различни региони на света с помощта на мащабни инвестиции и действията му спрямо Хонконг. Освен това Полша и балтийските държави настояват да бъдат приети мерки срещу наплива от мигранти от Беларус, който те определят като „хибридна война” на режима на Лукашенко. /БГНЕС, Дойче веле

Берлин / Германия