Хакан Фидан – първият дипломат във „Века на Турция“

Хакан Фидан е външният министър в първия кабинет на президента Реджеп Ердоган от доктрината "Векът на Турция". Назначението му през 2023 г. беше забележително поради огромния му опит и съответно големите очаквания към него.

Фидан е първият топ дипломат на страната, който идва от националното разузнаване и службите за сигурност, като заема важни постове в държавните структури от 2003 г. насам, когато Ердоган става министър-председател на Турция.

Той е определян за "очите и ушите" на президента, най-доверен съюзник и дясна ръка. Самият Ердоган веднъж казва, че Фидан е неговата "черна кутия".

В основата на външнополитическата визия, следвана от двамата, стои укрепването на т.нар. "стратегическа автономия" на Турция - стремеж, съобразен с целта на голямата стратегия, известна като "Ос на Турция". Тази амбиция е насочена към издигането на страната до глобален играч в рамките на развиващата се международна система. По същество тя се стреми да превърне Анкара в мощен икономически, военен и дипломатически фактор.

Хакан Фидан има блестяща кариера - от подофицер до академик, от бюрократични длъжности до Масачузетския технологичен институт, а днес - Министерството на външните работи, но отдавна е част от механизмите на външната политика и националната сигурност. В първата си публична реч като министър на външните работи той подчерта, че "ще следва национална и независима външна политика".

Ердоган и Фидан на срещата на върха Г-20

На 29 януари Фидан започна балканската си обиколка - Албания, България и Румъния. В София той ще проведе разговори с външния министър и вицепремиер Мария Габриел, относно двустранните отношения, които стават все по-ключови с оглед на настоящата ситуация в региона – кризата на сигурността в Черно море и ситуацията в Западните Балкани.

България, Турция и Румъния подписаха ключово споразумение за разминиране на Черно море на 11 януари в Истанбул. Тристранното сътрудничество е особено важно с оглед на ситуацията на огромно международно напрежение и несигурност, докато самото Черно море е театър на военни действия.

Румънската фрегата Queen Mary

Фидан подчертава, че Турция трябва да се отърве от зависимостта на разузнаването на други държави и да засили своите служби за по-силна и ефективна външна политика. Ръководената от него МИТ увеличава дейността си в борбата срещу тероризма в Сирия и Ирак, както и в страната, и в крайна сметка повишава ефективността си на международната сцена.

Според анализатори Фидан и решенията му в рамките на МИТ изиграват решаваща роля за нормализирането на отношенията на Турция с регионалните партньори в Близкия изток. Той има значителен принос особено в диалога със Сирия.

Като се вземе предвид пътят на Хакан Фидан в турските държавни структури, става ясно, че той вече е много опитен дипломат далеч преди 2023 г. По време на новата си длъжност като външен министър на страната Фидан се занимава с въпроси, които са му били познати зад завесите на политическата сцена. Поради това Фидан е определян като най-подходящата фигура, която да определя пътя на меката сила на Турция.

Фидан се стреми да затвърди сегашната ориентация на турската външна политика и да „бетонира“ международния статут на Турция като първа регионална сила, която има стремеж за все по-голямо влияние в света. Анкара, като член на НАТО, остава и основен посредник между Запада и Русия.

Среща на Фидан с колегата му от Швеция Тобиас Билстрьом и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Днес страната е изправена пред нестабилността в Близкия изток и крайно изострени отношения с Израел след началото на войната с Хамас. Анкара изгражда отношения с Иран, но в същото време остава незаменим съюзник на САЩ в рамките на НАТО.

На първи януари тази година Фидан очерта своята стратегия: "В този период, когато международната система е свързана с несигурност и глобалната нестабилност е застрашена, нашата независима външна политика, ориентирана към Турция, провеждана под ръководството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, превърна страната ни в значим фактор, който оформя международния дневен ред и оказва влияние в критични региони".

Според турския анализатор Мухиттин Атаман, Фидан иска да затвърди „ориентираната към Анкара външнополитическа ориентация“. Хакан Фидан е нов тип дипломат във времената на новата роля на Турция в международните отношения. /БГНЕС

----------------------

Материалът е подготвен от Международния отдел на Агенция БГНЕС