Хакан Фидан ще се срещне с Антъни Блинкен

Хакан Фидан ще се срещне с Антъни Блинкен като част от посещението на делегация, създадена съвместно от Организацията за ислямско сътрудничество (OИС) и Арабската лига.

Делегацията, определена като "контактна група", включва външни министри от Турция, Египет, Катар, Палестина, Йордания, Индонезия и Нигерия.

Войната в Газа ще бъде централна точка на дискусиите между дипломатите на 8 декември, заедно с членовете на контактната група, съобщи Си Ен Ен Тюрк.

Вашингтон подчерта необходимостта от минимизиране на цивилните жертви и осигуряване на непрекъсната хуманитарна помощ като предпоставка за всяко разширяване на военните действия, докато Анкара е открит критик на действията на Израел в Газа от близо два месеца.

Групата на външните министри беше в Ню Йорк на 29 ноември, когато Фидан се обърна към Съвета за сигурност на ООН, за да изрази загриженост относно позицията на САЩ за войната в Газа.

„Ние следим някои „сценариите за следващия ден“ с безпокойство. Тези планове дават на Израел повече възможности да прогони милиони жители на Газа от родината им и да им наложи потиснически режим“, отбеляза Фидан в последното си критично изявление.

По време на речта си в ООН Фидан повтори предложението на Турция да действа като гарант за прекратяване на огъня между Израел и Хамас в Газа, твърдейки, че този подход ще играе ключова роля в предотвратяването на нарушения от всяка от страните./БГНЕС