Хакери удариха израелското министерство на отбраната и личната поща на Бени Ганц

Хакерската група "Moses Staff" („Мойсеевият щаб“), за която се съобщава, че е съставена от ирански граждани, твърди, че е получила "информация за разположението на войските" на израелската армия.

Хакерската група е извършила кибератака срещу израелското Министерство на отбраната, като е разкрила файлове и снимки от системите на министерството, съобщава Ройтерс.

Според уебсайта на групата хакерите са проникнали в над 165 сървъра и 254 уебсайта, като са натрупали над 11 терабайта данни, между които такива на "Израелски пощи", Министерството на отбраната на Израел, информация, отнасяща се до министъра на отбраната Бени Ганц, компанията "Електрон Цилаг" и корпорацията "Епсилор".

"В продължение на много години ви държим под око, във всеки момент и на всяка крачка", пишат хакерите в своето изявление. "Всички ваши решения и изявления са под наше наблюдение. Накрая ще ви ударим, когато въобще не очаквате", твърди групата в свое изявление.

Според съобщенията "Мойсеевият щаб" има достъп до чувствителни материали като доклади, оперативни карти, информация за войници и подразделения, както и писма и кореспонденция.

"Ние ще публикуваме тази информация, за да осведомим целия свят за престъпленията на израелските власти", допълва групата.

Тя публикува и купчина файлове в Excel, съдържащи лични данни на предполагаеми военнослужещи от ЦАХАЛ (израелските отбранителни сили – бел. ред.).

Според изтеклите документи екселските таблици съдържат имената, идентификационните номера, електронните пощи, адресите, телефонните номера и дори социално-икономическото положение на войници, студенти военно обучение и други лица, свързани с Министерството на отбраната.

Сред изтеклите документи, които могат да се видят на уебсайта на групата, са и снимки на Ганц с войници от ЦАХАЛ, както и писмо от 2010 г. от Ганц до заместник-началника на обединения щаб и началника на разузнаването на йорданските въоръжени сили.

"Войниците, чиято кръв е пролята поради погрешни политики и безплодни войни, майките, които скърбят за децата си, и цялата жестокост и несправедливост, извършени спрямо народа на тази нация; ние няма да забравим! Няма да простим! Ще продължим да се борим! За да разкрием вашите скрити престъпления. Вие сте близо до края", гласи изявлението на групата.

По-рано този месец атака с цел получаване на откуп удари медицинския център "Хилел Яфе" в Хадера, като засегна компютърните му системи. Това е най-новата от дългата поредица кибератаки срещу еврейската държава през последните години.

В средата на октомври Microsoft разкри, че хакери, за които се твърди, че са свързани с Иран, са се опитали да проникнат в 250 акаунта в Microsoft Office 365, принадлежащи на американски и израелски фирми за сигурност, като са използвали хакерски метод, известен като "пръскане на пароли". Според Майкрософт във фокуса на атаките са били фирми от отбранителната промишленост, които обслужват американски, европейски и израелски правителствени партньори в производството на радари от военен клас, технологии за безпилотни самолети, сателитни системи и комуникационни системи за спешно реагиране. /БГНЕС