Халеп отнесе четиригодишно наказание заради антидопингови нарушения

Бившата шампионка от Уимбълдън при жените Симона Халеп бе наказана за четири години извън професионалния тенис поради антидопингови нарушения. Двукратната шампионка в турнирите от Големия шлем вече бе временно наказана от октомври 2022-а насам, след като даде положителна проба за забранената субстанция роксадустат на миналогодишния Ю Ес Оупън.

Международната агенция по тенис интегритет (ИТИА) обяви, че румънката е наказана за четири години, като санкцията важи до 7 октомври, 2026 година. В свое изявление ИТИА заяви, че бившата номер 1 в света е направила две нарушения на Антидопинговата тенис програма (ТАДП). Нарушенията са „присъствието и употребата на роксадустат, открити в пробата от урина на Халеп на 29 август 2022 на Ю Ес Оупън“ и „използването на забранена субстанция или методика по време на 2022, базирано на събиране и анализ на 51 кръвни проби, осигурени от тенисистката като част от програмата за Биологичен паспорт на атлет (АБП).

„Трибуналът прие аргумента на Халеп, че са взели заразена добавка, но решиха, че количеството, прието от състезателката, нямаше да доведе до концентрацията на роксадустат, открита в положителната проба. Обвинението от АБП също беше потвърдено, като трибуналът подчертава, че не е имал причина да се усъмни в единодушната „твърда позиция“, достигната от всеки от трите независими експерта на Ръководното звено за паспорт на атлет (АПМЮ), че „вероятен допинг“ е обяснението за нередовностите в профила на Халеп“, се казва в съобщението на ИТИА.

Халеп потвърди на свой ред в изявление, че ще обжалва решението. „Днес, трибунал под антидопинговата тенис програма обяви временно решение по моя случай. Последната година беше най-трудният мач в кариерата ми и, за съжаление, битката ми продължава. Отдадох живота си на красивата игра, наречена тенис. Отнасям се към правилата на моя спорт много сериозно и съм горда от това, че никога не съм употребявала със знание или умишлено забранени вещества. Отказах да приема решението им за четиригодишно наказание“, написа тя в социалната мрежа Х. /БГНЕС